Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Сєвєродонецьк

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

На сина летіли уламки і скло. Історія Тетяни Борисенко

зруйновано: червень 2022 / Луганська область , Сєвєродонецький район , Сєвєродонецьк / Енергетиків , 1

“У 2025 році я би внесла останній платіж за квартиру, яку придбала у кредит”, – розповіла журналісту “Свій дім” Тетяна Борисенко з Сєвєродонецька.

Після повномасштабного нападу росії будинок по вулиці Енергетиків перетворився на руїни. Тетяна, її двоє дітей, чоловік, мама й лежача бабуся стали безхатьками.

“Коли все почалося, майже одразу стали спускатися до підвалу. У мого теперішнього чоловіка 15 років військового стажу. Він казав: “Так, прильоти по місту. Все, давайте вниз. Хто його знає, як будуть стріляти далі. Ми тиждень побігали, а потім залишилися у підвалі і вже не підіймалися наверх”, – розповіла вона.

Мама Тетяни має інвалідність, бабуся лежача. Тож бігати туди-сюди було важко. У підвалі поставили два крісла й прожили там понад місяць.

“Ми б може ще сиділи, але чоловік і син зібралися до Червоного хреста допомогти розвантажувати фури з гуманітаркою. Вони дійшли до перехрестя вул. Партизанська-Енергетиків, і почалися прильоти. Якби хвилин на п’ять раніше вийшли, якраз би їх накрило. Вони тоді бігли назад і ховалися за дев’ятиповерхівкою”, – пригадує жінка.

Цей епізод став останньою краплею, родина поїхала з міста 4 квітня 2022 року у чому були, прямо з підвалу. У руках – дві сумки з памперсами для мами і бабусі, куди Тетяна встигла закинути лише чоловічі шкарпетки.

Нас вивозила поліція, забирали прямо з підвалу. Довезли до автобусів, які були біля університетського гуртожитку. Виїхали на Слов’янськ, де повинні були ночувати у церкві. Але там спіймали хлопця, який зливав комусь координати про масове скупчення людей. Тому нас нагодували й одразу відправили у Дніпро”, – пригадує жінка. 

Зараз родина Тетяни мешкає біля Кам’янця-Подільського: 

“Син пішов навчатися. І з його групи хлопця у листопаді забрали служити, а 2 березня 2023 року привезли з-під Бахмута. Вони їздили на 40 днів на кладовище й у сина почалися такі істерики, що довелося вести дитину до психолога. Я розумію, що ми самі не справимося. Усі ці обстріли, що ми пережили, боком виходять”.

Жінка робить усе можливо, щоб діти забули ті жахіття, які довелося пережити. Доглядає за мамою і бабусею та чекає чоловіка з війни.

Допомогти родині можна за номером картки (є потреба у памперсах для дорослих): 

5168745113167115 (ПриватБанк) –  Борисенко Тетяна Вікторівна

Юлія Ступка / 29.06.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”