Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Бахмут

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

Тепер це — мертвий скелет, а не будинок. Історія Гаяне Авакян

зруйновано: червень 2022 / Донецька область , Бахмутський район , Бахмут / Польова , 55

“Страшно усвідомлювати, що твоя вулиця стала фактично лінією фронту”, — каже журналістка Гаяне Авакян про вулицю Польову в Бахмуті. 

На цій невеликій і колись тихій вулиці за залізничним вокзалом, в квартирі в будинку №55 журналістка разом із родиною прожила десять років. Зараз саме тут відбуваються найзапекліші бої між оборонцями Бахмута та російськими окупантами. 

“Я переїхала в цю невелику квартиру чоловіка після одруження. Ми приводили її до ладу, ремонтували своїми руками разом. Саме сюди вісім років тому з пологового будинку ми принесли нашого сина Тимофія. Це був наш дім, куди ми завжди поверталися. Зараз вертатись немає куди”.

Ще влітку родині повідомили, що будинок частково зруйнований, були попадання в перші під’їзди, вибуховими хвилями винесло вікна та двері. Потім довго не було ніякої інформації, бо в будинку залишалося всього кілька літніх людей. Через обстріли та морози вони були в підвалі. 

“Ми евакуювалися в перший день війни, і я залишила ключі від квартири своїй сусідці Юлії Максимівні, їй вже за сімдесят. Ми кілька разів відправляли до неї волонтерів і просили евакуюватися, але вона відмовлялася. Вона єдина залишалася у нашому під’їзді. А днями я побачила її прізвище у списках поранених, які знаходяться в госпіталі. Це розбило мені серце”.

Зараз цю п’ятиповерхівку по Польовій не впізнати. Вигорілий каркас панельки, зруйновані під’їзди, пожежа в одній з квартир це можна побачити на стопкадрі одного з відео, яке виклали окупанти. 

“Наш тихий двір, де росли яблуні, шовковиці та абрикоси, перетворили на згарище. Нашу квартиру, де лишалися мої і синові книжки, де були мої картини і речі, знищили снарядами і пожежами”.

Родина Гаяне зараз оселилася в Києві. Журналістка із жахом спостерігає, як росія квартал за кварталом знищує та окупує руїни її рідного міста. І дякує українським захисникам, які вже багато місяців мужньо обороняють її рідне місто.

“Шкода не стіни. Боляче за мирне життя, яке ми полишили там. Шкода сусідів, які втратили свої домівки. Нестерпно за тих, хто кладе життя та здоров’я у цих вуличних боях, у цій цілодобовій багатомісячній обороні Бахмута”.

Юлія Ступка / 29.06.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію