Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Торецьк

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Легше збудувати для нас нове місто, ніж відновлювати Торецьк”. Історія Євгена Бондаренка

Донецька область , Бахмутський район , Торецьк / Лісова

Переселенець Євген Бондаренко втратив дві квартири в Торецьку на Донеччині. Житло згоріло після російських обстрілів. Зараз чоловік разом із дружиною та двома дітьми мешкає у Кривому Розі. Повертатися додому вони не планують, навіть якщо місто колись відновлять, бо залишилося багато сумних спогадів.

“До повномасштабного вторгнення рф морально я був готовий ще з 2016 року. Я знав, що це станеться, бо росіяни нас ненавидять. Єдине, що я не міг уявити такі масштаби та що наше місто перетворять на попелище. У Торецьку роками до вторгнення через супутниковий зв’язок транслювали російське телебачення. Інколи краєм вуха чув, що там казали — тотальне розпалювання ворожнечі до українців. Ми там були і нацисти, і фашисти, і терористи — купа ярликів лунало. Було зрозуміло, що це підготовка росіян до нападу, вони просто шукали цьому виправдання”, — розповідає чоловік журналісту “Свій Дім”.

“Російське “звільнення” — це випалена земля без майбутнього”

“Про початок вторгнення я дізнався від доньки. Вона зранку забігла в кімнату й закричала: “Тату, почалася війна”. Я подивився у вікно та побачив наші танки, які прямували у бік Горлівки на тодішню лінію розмежування”, — пригадує чоловік.

Деякий час родина Євгена залишалася в Торецьку. Поступово інтенсивність обстрілів збільшувалася. Особливо сім’ю налякали удари артилерії по місту та знищення школи у їхньому мікрорайоні:

“Ситуація загострилась, тому вирішили евакуюватися. В нас були знайомі у Кривому Розі, ми поїхали до них. З речей взяли лише одяг на весну-літо. Це був травень 2022 року, а восени планували повернутися. Проте додому більше не потрапили”.

Про повернення в Торецьк родина не думає, адже його фактично більше не існує.

“Легше збудувати для нас нове місто, ніж відновлювати Торецьк. Це безглуздо — з економічною, демографічної, логістичної думок та просто елементарної фізичної безпеки для людей. Там все навкруги засіяно вибухонебезпечними предметами. А ще одна проблема — це шахти. Незабаром їх затопить, вода виштовхне метан на поверхню та завдасть серйозної шкоди екології на багато років. Ось так і виглядає російське “звільнення” — випалена земля без майбутнього”.

Дві квартири в Торецьку знищені

У Євгена в місті було дві квартири — його та дружини від другого шлюбу. Обидві на вулиці Лісовій, за 700 метрів одна від одної. 

“Свою однокімнатну квартиру я придбав у 2007 році. Зробив там ремонт. А тепер це руїна, один під’їзд росіяни розбомбили, а другий – вигорів. Нічого з речей забрати не вдалося. Дружині трикімнатна квартира дісталася від батьків. Перед повномасштабним нападом майже завершили ремонт  — залишилося зробити коридор та туалет. Це житло згоріло після обстрілів. Нещодавно бачив зйомку з дрона, там навіть дерев не залишилося”, — розповідає чоловік.

Шахтар — справа життя

Євген Бондаренко родом з міста Нью-Йорк на Донеччині, але ще в дитинстві переїхав у сусідній Торецьк, де закінчив місцевий технікум. За фахом він — шахтар: 

“Найбільша глибина, на яку я спускався, — це 1100 метрів. Це шахта “Центральна” в Торецьку. Працював навіть, коли вийшов на пенсію. Після подій 2014 року я остаточно звільнився. Деякі земляки підтримували бойовиків так званої “днр”, а я не хотів брати участь у всьому цьому. Тому й пішов”.

Але сидіти без роботи Євген не міг, тому займався ремонтом, лагодив електрику та укладав плитку.

“Фактично це — “чоловік на годину” або майстер на дому. Я не замовляв рекламу — все через знайомих, адже місто маленьке, а наш мікрорайон ще менший. Якщо добре працюєш, люди самі про тебе дізнаються і звернуться”, — каже він.

Допомогти чоловікові можна за реквізитами: 5354323065655083 (Бондаренко Є.В).

Читайте ще: “Планували купити на виплату квартиру в Торецьку, але почалася велика війна”. Історія Лілії Землянської

Олександр Забродін / 01.10.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію