Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Святогірськ

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Понад рік живуть в будинку, два під’їзди якого зруйнувала російська ракета”. Історія Валерія Саласенка

зруйновано: вересень 2022 / Донецька область , Краматорський район , Святогірськ / Мазепи

Валерій Саласенко та його дружина пережили окупацію, ракетний удар та складну зиму. Попри це подружжя не допускає думки про переїзд зі Святогірська. Вони продовжують жити в напівзруйнованій будівлі, а чоловік каже, що “головне — перезимувати”.

Удар ракетою знищив два під’їзди будинку

Ракетний удар, який зруйнував будинок Валерія, закарбувався в його пам’яті. В результаті російської атаки, були повністю зруйновані два центральні під’їзди п’ятиповерхівки та пошкоджено дах. Під завалами загинула сусідка.

“Я вперше відчув подих смерті”

В період окупації Валерій вперше в житті відчув, що таке подих смерті. Одного разу він віз воду — одна пляшка в рюкзаку, два мішки на багажнику велосипеда. Чоловік їде і бачить дрон, який скидає снаряд на хату поряд

“Бабах і шифер розлетівся в усі боки. Я намагаюся їхати швидше і чую другий вибух. Тоді у мене загорілися брови та вії”. 

“Обкладуся котами й зігріваюсь”

Згадувати минулу зиму Валерій не любить. Каже, що більше не хоче нікому жалітися. За себе переживає не так сильно, як котів, яких доглядає

“Піч у нас є, газовий балон стоїть. Напруга, хоча і не висока, але є. Минулої зими опалювати було нічим. Шпалери взялися пліснявою і відвалились, підлога як асфальт. Вікон немає, плівкою все затягнули. Але нічого, нам головне перезимувати. Якщо буде холодно, то обкладуся котами”. 

На випадок відключень світла Валерій має павербанк та плеєр, який йому придбала донька. А так разом з дружиною дивляться по телевізору фільми, які на флешку їм записав зять. 

“Майже 20 котів прихистив Валерій” 

Під опікою Валерія знаходить майже 20 котів. Багато з них покинули сусіди, коли виїжджали зі Святогірська. Волонтери влітку допомагали з кормом, але взимку мало хто приїздить і доводиться справлятися власними силами: 

“Буває так, що відкриваєш банку тушкованки, яку отримав з гуманітаркою, щоб з’їсти, а коти тут як тут. І віддаю їм. Нам вдвох достатньо і каструлі борщу, а вони до цього не привчені”.

Володимир Гарієвський, адвокат:

За Кримінальним кодексом України вчинений злочин має бути кваліфікований за ст. 438 КК «Порушення законів та звичаїв ведення війни». Основним безпосереднім об’єктом злочину є встановлений відповідними міжнародними актами порядок ведення війни. За нормами Міжнародного права армія рф вчинила наступні воєнні злочини, які визначено в ст. 8 Римського статуту: умисне вбивство цивільних осіб; умисне спрямування нападів на цивільне населення як таке або на окремих цивільних осіб, що не беруть безпосередньої участі у воєнних діях; напад на незахищені й такі, що не є військовими цілями, міста, села, помешкання або будівлі чи їх обстріл із застосуванням будь-яких засобів; умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіяння шкоди цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою.

Відповідні злочини можна віднести до категорій 6 та 7: напад на цивільний об’єкт та знищення або пошкодження майна.

______

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID https://www.usaid.gov/uk/ukraine та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читати по темі: З Лимана довелося виїхати. З собою взяли лише український прапор. Історія Світлани Фесенко

Катерина Черніговець / 05.12.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”