Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Волноваха

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

У цій квартирі молодший син сказав перше слово. Історія Валентини Вервейко

зруйновано: лютий 2022 / Донецька область , Волноваський район , Волноваха / Обручева , 33

Щасливе життя, власна квартира, прогулянки вулицями рідного міста, друзі. Усе це мала Валентина Вервейко з Волновахи, що на Донеччині, до початку повномасштабного російського вторгнення.

«І я, і чоловік, і наші діти народились і жили все своє життя у Волновасі. 24 лютого ми прокинулись під звуки вибухів, відкрили інтернет і дізналися, що росія розпочала проти України війну. Виїжджати не хотілось, але був досвід 2014 року. Тоді, коли у Волновасі теж було не спокійно, ми евакуювалися до родичів у Генічеськ», – розповіла платформі «Свій дім» Валентина Вервейко.

Але цього разу поїхати до курортного Генічеська родина не змогла, місто вже було окуповане ворогом. Тому, зібравши лише найнеобхідніше, вони вирушили до Львова.

«26 лютого ми були в дорозі, були великі автомобільні затори. Коли був зв’язок, я телефонувала мамі та сестрам у Волноваху, переглядала фейсбук-сторінки, щоб дізнатись новини про рідне місто. І на одній з них я побачила фото нашої зруйнованої квартири. Їх опублікувала дочка сусідки».

Чим довше Валентина розглядала ті зображення, тим більше переконувалася, що не помилилася і перед її очима руїни квартири, де останні 12 років жила її родина.

«Я побачила зруйновані вікна, балкон, а ще впізнала плитку, яку ми поклали на балконі, коли робили ремонт. Мозок ще не розумів, що відбулось, і я зателефонувала доньці сусідки і запитала: «Олено, це наш будинок?». Вона відповіла: «Так». Сльози покотились по моєму обличчю! Я навіть сказати нічого не могла, лише трясла рукою, в якій тримала телефон», – згадує жінка.

У квартирі на вул. Обручева, 33 залишилося багато щасливих спогадів родини Вервейко. Тут зробив перші кроки та сказав перше слово їхній молодший син. Разом вони багато сміялись та будували плани на майбутнє.

«У це помешкання вклалась не тільки гроші, а і душа і серце. У 2015 зробили невелике перепланування, бо дітям потрібна більш простора кімната».

З початку повномасштабного вторгнення Валентина, її чоловік та двоє синів не мають дому. А їхнє рідне місто у тимчасовій окупації.

Марина Лапицька / 27.06.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Пусті вікна, крізь які чорніють вигорілі квартири. Обвалені панелі будівель, ніби зруйновані карточні будиночки. Вулиці, які проросли бур’янами. Саме так виглядала Північна Салтівка після першого року російських обстрілів. Цей мікрорайон...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань

Відбудова по-російськи. Що і як відновила окупаційна влада в захоплених Маріуполі, Сєвєродонецьку та Волновасі?