Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Нікополь

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Довго облаштовувала квартиру, а російський снаряд залетів в мою кухню і зруйнував все”. Історія Тетяни Грошевої

зруйновано: липень 2024 / Дніпропетровська область , Нікопольський район , Нікополь / Електрометалургів , 11 А

Тетяна Грошева родом з Нікополя на Дніпропетровщині. Разом з маленькою донечкою, яка має інвалідність, два роки тому евакуювалася до Кропивницького. Там живуть і зараз. Їхня квартира стояла порожньою, а в липні 2024 року її пошкодив ворожий снаряд. Отримати компенсацію та відремонтувати житло по програмі “єВідновлення” жінка поки не може. Треба чекати, коли Нікополь зміне статус “території активних бойових дій”. 

“Важко усвідомити, що в тебе немає дому. Я розумію, що навіть якщо війна завершиться завтра, то нам нікуди повернутися. І я не знаю, як все відбудувати самостійно. Дев’ять років сама виховую дитину з інвалідністю, переживши стільки лікарень, що важко уявити, але не опускаю рук і йду далі. Працювати не можу, бо донька потребує постійного догляду. Мама була на пенсії, але їй довелося вийти на роботу, щоб нам допомагати”, — розповіла журналістці “Свій дім” Тетяна.

“Снаряд залетів на кухню”

Нікополь почали обстрілювати влітку 2022 року. Перші місяці повномасштабного вторгнення в місті було спокійно, лише постійно лунав сигнал тривоги. Тетяна не планувала нікуди виїжджати, бо хотіла жити у себе вдома.

“Артобстріли були майже щодня. На п’ятому поверсі було страшно, а подруга з Маріуполя закликала евакуюватися. Тому я зібрала речі й з двома сумками приїхала в Кропивницький. Там ми вже два роки орендуємо квартиру. Без виплат ВПО цього б зробити я не змогла. Весь цей час не була в Нікополі. Планували цього літа хоч на тиждень в гості до сестри навідатися”.

28 липня 2024 року росіяни поцілили по Нікополю десятком снарядів. Один з них влетів в кухню Тетяни. Через ворожий обстріл винесло стіну, балкон та вхідні двері. По всім кімнатам пішли тріщини, відпала плитка у ванній, розтрощило меблі:

“Пощастило, що нас там тоді не було. Цього ж дня ми приїхали до Нікополя. Я розуміла, що треба оформлювати документи та забрати те, що вціліло”.

Будинок постраждав частково. У сусідів зачепило балкон, пошкодило стіну та побило вікна. В під’їзді зняли дах, далі розбиратимуть стіни між кухнею та під’їздом. Акт обстеження поки не готовий.

“Кошти на відновлення поки отримати не можна”

“Я подала документи на “єВідновлення”, але кошти на ремонт я зможу отримати після того, як Нікополь перестане бути містом зі статусом зони активних бойових дій. Але ми розуміємо, що його не змінять до закінчення війни або поки окупована Запорізька АЕС. А на житловий сертифікат я не можу претендувати, бо будинок підлягає відбудові”, — каже жінка.

Тетяна також планує подати заяву до міжнародного Реєстру збитків. Для цього готує документи. Вже отримала висновок від поліції, що будинок постраждав від артобстрілу. 

Допомогти Тетяні Грошевій можна за реквізитами:

Монобанк 5375 4112 2071 4542 

Приватбанк 5169360000744791

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Катерина Черніговець / 20.08.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ріта Сіобко жила в Нью-Йорку на Донеччині. Мала триповерховий дім та продуктово-продовольчі магазини, перший з яких відкрили з чоловіком ще у 1995 році. До початку великої війни бізнес розвивався, а...

читати історію

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань