Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Авдіївка

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Тримаю в руках зв’язку ключів і не знаю, що мені з ними робити”. Історія Світлани Клименко

Донецька область , Покровський район , Авдіївка / Донецька , 59

“У 1972 році ми з чоловіком придбали старенький будиночок. Все життя розбудовували його — зробили опалення, підвал, газ та воду. Купили машину. Садили город. Готувалися достойно жити на пенсії”, — розповіла журналістці “Свій дім” Світлана Клименко з Авдіївки.

“Чоловік не витримав всі негаразди й пішов з життя”

Війна, яка почалася у 2014 році, зруйнувала плани та надії подружжя. Тоді вони сподівалися, що все це тимчасово. Пані Світлана досі з тремтінням згадує, як в місто зайшли так звані “днрівці”, і радість, коли українські військові його звільнили: 

“Хтось сказав, що вулицями їдуть БМП з українськими прапорами. Ми з сусідами вибігли та почали їм махати руками й вітати”.

У квітні 2021 році у пані Світлани помер чоловік. Стрес та інші негаразди вплинули на його здоров’я. А через рік їй довелося залишити свою домівку.

“Здавалося, що цей день найстрашніший”

“Після 24 лютого 2022 року було так, що я не знала, чи в цю хвилину виживу, чи ні. Здавалося, що цей день найстрашніший, але наступного разу росіяни вчиняли жахливіші злочини — знищували школи, дитсадки та лікарні.

У квітні жінка виїхала з Авдіївки. Тоді будинок ще був цілим. Евакуюватися вмовили волонтери: 

“Мені запали в душу їхні слова: “Ви хочете, щоб ворог знущався з вас і ґвалтував? Виїжджайте зараз. Коли все закінчиться, то повернетеся””.

Світлана підтримувала зв’язок зі знайомими, які залишалися в Авдіївці. Так і дізналася, що будинку більше немає. Його зруйнували поступово. Спочатку пошкодили вікна та дах, згодом залишилися руїни. 

Вдруге стала безхатьком

З Авдіївки волонтери привезли Світлану в приватний будинок в селі Григорівка Київської області. Його господарі з дітьми евакуювалися в Польщу:

“Я звикла жити на землі. Тому попросила, щоб мене переселили в будинок, а не у квартиру, щоб я могла вирощувати квіти та овочі. Мені там було добре. Я навіть зробила невеликий ремонт і побілила підвал”.

Жінка прожила на Київщині понад рік. Потім травмувалася і потрапила до лікарні. Там дізналася, що господарі вирішили повернутися з-за кордону додому.  

“Я не могла ходити, але поїхала в село. Власник оселі не віддав мені мої речі. І так я стала безхатьком вдруге. Мене забрали знайомі у квартиру в Софіївській Борщагівці. Поки тимчасово живу тут”.

Наразі пані Світлана лікується та мріє знайти постійне житло.

Допомогти жінці можна за реквізитами:

Приватбанк 4149 4991 2405 9138 (Світлана Клименко).

Артем Безрук, адвокат:

Відповідно до міжнародного законодавства, обстріли цивільних об’єктів в місті Авдіївка розглядаються як воєнний злочин і підпадають під категорію умисного нападу з усвідомленням можливих наслідків, який може призвести до випадкової загибелі або поранення мирних осіб, або заподіє шкоду цивільним об’єктам, або спричинить масштабну, тривалу та серйозну шкоду навколишньому природному середовищу, що буде явно непропорційною у порівнянні з очікуваною загальною військовою перевагою [згідно зі статтею 8 (2) (b) (iv) Римського статуту].

Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.


Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори.


У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читати по темі: Знищена будівля та унікальний музей “Українська минувшина”. Історія Авдіївської школи №1

Катерина Черніговець / 02.03.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”