Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Одеса

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Тато не вижив після влучання шахеда в будинок”. Історія родини Войтових

зруйновано: березень 2024 / Одеська область , Одеський район , Одеса / просп. Добровольського , 134

Російський шахед, який влучив у багатоповерхівку в Одесі 2 березня 2024 року, забрав життя батька Володимира Войтова. Його тіло знайшли під завалами зруйнованого будинку. Їхня квартира також майже повністю знищена. Вціліла лише кухня.

Володимир визирає з-під мотлоху. Він спокійно виміряє потрібну довжину клейонки та прибиває її до віконної рами. Це квартира його дідуся та бабусі, які давно померли. 2 березня тут постраждали лише вікна. Каже, що через постійний вітер скатертину зриває, тому приходиться щоразу вішати знову. Поверхом вище мешкав його батько Михайло з мамою Ангеліною та молодшою сестричкою. Після початку повномасштабного вторгнення батько відправив родину за кордон. Передчув і лишився на хазяйстві сам. Син Володимир в цій квартирі не живе з 2017 року відколи одружився. Тутешні стіни пам‘ятають і більш райдужні часи: дитинство, народження сестрички, застілля з рідними.

“Шахед кружляв над будинком, неначе ворона”

Тато Володимира Михайло не вижив після влучання шахеда. За місяць до трагедії Володимир з дружиною приходили до нього в гості, щоб підстригти нігті морській свинці Степану. До 24 лютого сім‘я бачилась частіше. Син радував рідних якимись ласощами: то суші, то солоденьке до чаю, то щось замовляв з улюбленого ресторану неподалік. Та найбільше йому запам‘ятався день народження “мєлкой” — так він називає сестричку, яка майже на 20 років молодша за нього. Володимир допомагав сповивати, возився з памперсами. Поступово кімната заповнювалась дитячими іграшками, які зараз вже точно не знайдеш.

Саме 6 поверх став епіцентром удару. Сусіди кажуть, що чули як перед цим шахед кружляв навколо, неначе чорна ворона. А потім завмер, завис у повітрі та влетів у будинок на великій швидкості. Тобто удар був прицільний. У родини Войтових вціліла лише кухня, все інше закладено цегляною стіною за якою зараз порожнеча. Раніше там бігала маленька сестричка і шуміла морська свинка Степан.

Володимир поступово завішує вікно у бабусі та дідуся. Він приречено говорить про війну, владу і друзів, які загинули. Та від цієї монотонності стає ще страшніше.

На сходовому майданчику лежить п‘яниця. Він хоче потрапити додому, але сил не вистачає навіть, щоб встояти на ногах. Незнайомець валиться при спробі піднятись, як маленька дитина. Сусід Максим спускається вниз, він збирає розкидані гроші і кладе загубленому в сумку. До Максима виходить Володимир. Вони ніколи не дружили близько, та зараз розговорились і зачепились про баскетбол: хто, де і з ким грав. Володимир знав про існування Максима, Максим про Володимира, та обидва гуляли в різних компаніях. Тепер вже не до кидків у сітку.

Текст: Даня Бумаценко

Більше відео дивіться на ютуб-каналі Свій дім.

Володимир повертається до рідних стін: спогади та сьогодення під одним дахом

Історії одеситів, які вижили після ворожого обстрілу, читайте у спецпроєкті “Свій дім”.

admin / 18.09.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію