Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Торецьк

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

 “Дім у Торецьку зруйнований, але компенсацію я не отримаю”. Історія Ольги Волкової

зруйновано: липень 2024 / Донецька область , Бахмутський район , Торецьк / Лісна , 17

Ольга Волкова — переселенка з Торецька Донецької області. Квартира, в якій вона жила з дочкою, знищена, а доступу до міста для цивільних немає, бо там тривають бойові дії. Компенсацію за зруйновану квартиру, власником якої є колишній чоловік, жінка не отримає. А батьківську хату  вона не встигла переоформити на себе.

Понад два роки Ольга з донькою живе в Києві. Їм важливо мати постійний доступ до лікарні, бо дівчина має хворобу нирок і стоїть в черзі на трансплантацію. 

“У лютому 2022 року прикинулися від вибухів. Одразу згадали 2014-й”

“Здавалося, що нас не налякаєш вибухами. Ми до них звикли ще з 2014 року і знали, коли треба нервувати. Але ранок 24 лютого 2022 року був іншим. А потім по телевізору побачили новини — почалось повномасштабне вторгнення рф. Я не могла в це повірити. Попри те, що Торецьк був прифронтовим містом, я завжди вірила, що все налагодиться, ворог піде з нашої землі, і ми згадуватимемо це як страшний сон. Але реальність виявилася іншою”, — розповіла Ольга журналістці “Свій дім”.

В місті Ольга з донькою залишалися до кінця квітня 2022 року. Було непросто — з магазинів “вигребли” всі продукти, корм для тварин було складно знайти. Від вибухів ховалися в підвалі багатоповерхівки, який місцеві самостійно очистили й обладнали. Інколи ховалися в коридорі чи під’їзді — орієнтувалися на інтенсивність вибухів. 

“Я підпрацьовувала швачкою, часто ремонтувала форму українських захисників та нашивала стрічки. Рука не підіймалася брати за це гроші. У нас був бартер — військові допомагали продуктами, за що я їм дуже вдячна. Пригадую й дні, коли мені доводилося залишати дочку одну у квартирі, і під обстрілами йти до колодязя, щоб набрати води”, — поділилася жінка.

“Два роки живемо в Києві й чекаємо пересадки нирки донці”

Евакуювалися з Торецька з маленькою валізою з найнеобхіднішими речами. А в жіночу сумку посадили кішку, бо переноски не було. Довелося трохи поїздити Україною. З Дніпра евакуювалися до Києва, а звідти на Чернігівщину в село Замістя.

“Літня жінка пустила нас до себе в будинок. Ми там прийшли в себе після обстрілів Торецька та довгої евакуації. Прожили 3 місяці, але залишатися далі просто не дозволяла совість. Крім того, через інвалідність доньки нам був потрібен постійним доступ до лікарні. Того переїхали до Вінниці, але також ненадовго. Знайомі допомогли облаштуватися в Києві. Можливо, без них ми б не справилися, бо все майно залишилося вдома, а грошову допомогу ВПО деякий час затримували. Лише після дзвінка на гарячу лінію їх повернули. Згодом ми орендували квартиру. На одні виплати не проживеш, тому доводиться постійно працювати”. 

В столиці жінка з дочкою живуть з серпня 2022. В орендовану квартиру Ользі довелося купити майже все: від тарілок до постільної білизни. Диван довелося замінити, тому що на старому неможливо було спати. Недалеко від дому розташований “Нефроцентр”, де донька двічі на тиждень проходить гемодіаліз. 

Допомогти родині можна за реквізитами:

5168 7456 3521 6218 (ПриватБанк)

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Читати по темі: “Планували купити на виплату квартиру в Торецьку, але почалася велика війна”. Історія Лілії Землянської

Катерина Черніговець / 28.09.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію