Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Лиман

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Дехто не розуміє, як це, коли незнайомі люди приносять ложку. Бо в тебе її просто немає.” Історія Наталії Матросової

зруйновано: грудень 2022 / Донецька область , Краматорський район , Лиман / Паркова , 26

“На новому місці важко. Дехто не розуміє, як це, коли тобі незнайомі люди приносять ложку. Бо в тебе її просто немає. Я сумую за рідним домом, але не впевнена, що ми повернемося туди”, — розповіла журналістці “Свій дім” Наталія Матросова з Лимана.

Під час бойових дій були пошкоджені її будинок та батьківський. У квартирі жінки пошкоджені вікна.

“З друзями слідкувала по карті, де відбуваються бої”

З початку великої війни ситуація в Лимані була напруженою. Коли оголошували повітряну тривогу, то літали ворожі літаки та лунали вибухи. Наталія тоді ще ходила на роботу до пенсійного фонду: 

“Ми з друзями слідкували по карті, де тривають бої. Між Лиманом та Слов’янськом один міст. Ми зрозуміли, що його можуть підірвати і ми вже не виберемося. Тому вирішили їхати. Батько ніколи не приховував своїх проукраїнських поглядів. У нього навіть були конфлікти із “ждунами”. Якщо ми б залишилися в окупації, то нічим хорошим це не закінчилося б. Тому цей варіант ми не розглядали”.

“Не заробимо достатньо грошей на відновлення”

Дім Наталії пережив російську окупацію з незначними пошкодженнями. А 31 грудня 2022 року під час обстрілу міста ворожа ракета влучила в сусідній будинок. Від вибухової хвилі в оселі Наталії знесло дах

У будинок батька влучив російський снаряд, а мародери винесли майже все.

“Ми не заробимо достатньо для відновлення, але й не знаємо, чи є в цьому сенс, бо поруч фронт”.

“Взяла на згадку покривальце та вишиту подушку”

Батько Наталії родом з міста Дубно Рівненської області. Тому з Лимана вони приїхали туди. До грудня 2023 року жінка працювала дистанційно в пенсійному фонді.

“Коли евакуювалися з міста, то ще не розуміли, що не повернемося туди протягом довгого часу. Батько взагалі не взяв з собою речей. В чому був, в тому і виїхав. Я забрала на згадку покривальце, яке мені дарували друзі, і маленьку подушку, яку вишила бабуся”

У вересні 2023 року Наталія з батьком приїжджали в Лиман, щоб забрати хоч якісь вцілілі речі. Це був перший раз з початку великої війни.

Допомогти Наталії можна за реквізитами:

5169360003448861 (Наталія Матросова).

Артем Безрук, адвокат:

Після початку повномасштабного вторгнення, внаслідок систематичних артилерійських обстрілів з боку російських військових, цивільні будинки в місті Лиман зазнають руйнувань. Згідно чинного законодавства, такі дії підпадають під статтю 438 Кримінального Кодексу України – “Порушення законів та звичаїв війни”. Також це є грубим порушенням норм додатковому протоколі до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, де зазначено: у разі сумніву в тому, чи не використовується об’єкт, який звичайно призначений для цивільних цілей, наприклад, місце відправлення культу, житловий будинок чи інші житлові будови або школа, для ефективної підтримки воєнних дій, передбачається, що такий об’єкт використовується в цивільних цілях.

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Читати по темі: “Росіяни забрали вже 2 міста, з якими було пов’язане моє життя”. Історія Олесі Вакуленко

Катерина Черніговець / 22.02.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”