Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Бахмут

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Ми були біля Краматорського вокзалу, коли по ньому поцілила ракета, і отримали осколкові поранення”. Історія Наталі Кухарішеної

Донецька область , Бахмутський район , Бахмут / Леваневського , 103

Наталя Кухарішена народилася і до квітня 2022 року прожила в Бахмуті. Працювала продавчинею та виховувала дітей. Повномасштабне вторгнення рф змусило її родину покинути квартиру та переїхати за тисячі кілометрів від рідного міста. Зараз вони живуть у Хмельницькому. Під час евакуації жінка та її донька отримали осколкові поранення. Вони були неподалік Краматорського вокзалу, по якому росія вдарила ракетою. Тоді загинула 61 людина, а 121 – отримала поранення.

“Квартира у п’ятиповерхівці дісталася у спадок від батьків. Думали, що повернемося туди за місяць, але виявилося, що втратили не тільки житло, а й всі речі разом із спогадами про тихе та стабільне життя”, — розповіла журналістці “Свій дім” жінка. 

“З мого стегна витягнули уламок після ракетного удару по Краматорському вокзалу”

Початок повномасштабного вторгнення став для Наталі шоком. Нерозуміння того, що буде з Бахмутом в майбутньому і як там жити під час бойових дій, лякали жінку. 

Місцеві покидали місто, метушилися й панікували. Росіяни тоді ще масовано не обстрілювали будинки та інфраструктуру, але було страшно постійно переховуватися в підвалах. Я переживала за дітей, тому вирішила евакуюватися”. 

8 квітня 2022 року родина виїхала з Бахмута, але потрапила під обстріл Краматорського вокзалу.

“Ми стояли на вулиці та планували їхати далі, а за кілька хвилин вже лежали на землі. Було страшно і дуже хотілося жити. В Краматорській лікарні з мого правого стегна витягнули уламок. Дочку направили в Дніпро”.

З Дніпра вони спочатку поїхали в село Миронівка Вінницької області, а згодом — в Хмельницький. Там жили в оздоровчо-розважальному комплексі “СВ-клубі” та в школі. Зараз – в гуртожитку навчального закладу. Разом з ними мешкають переселенці з інших міст та студенти.

“Я випадково побачила розбитий будинок на фото”

Багатоповерхівка у Бахмуті, де жила Наталя, повністю зруйнована. Перші прильоти лише пошкодили будівлю, але згодом було пряме влучання, залишилися лише стіни та частина даху. Не вціліло жодної квартири.

“Я випадково побачила розбитий будинок на фото. Було відчуття, що просто вирвали шмат будівлі. Тепер фото та відео — це єдина можливість дізнатися, що з нашим житлом”.

_______

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читати по темі:“Батьківська хата в Бахмуті зруйнована, а самого міста більше не існує”. Історія Дениса Колісниченка

Катерина Черніговець / 29.05.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”