Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Миколаїв

Історії, які ви нам розповіли
Заклад торгівлі та послуг

Атака росії на Миколаїв: “Мій хлопець написав одне слово — “біда” та скинув фото, як горить наш магазин”. Історія Марії Зіненко

Миколаївська область , Миколаївський район , Миколаїв

Масований ракетний обстріл Миколаєва 15 жовтня 2024 року знищив сімейний бізнес родини Марії Зіненко. Внаслідок удару згоріли торговельні павільйони на Корабельному ринку, серед яких і магазин сантехніки, який батько Марії відкрив понад 25 років тому, взявши кредит для купівлі приміщення. Пожежа знищила все майно, тільки товару було на суму понад 3 мільйони гривень. Тепер Марія, яка завжди допомагала ЗСУ, відкрила збір, щоб підтримати батьків і відновити зруйнований бізнес.

Колись тато Марії торгував на ринку. Згодом дружина переконала його взяти кредит і купити власне приміщення. Так і з’явився власний магазин сантехніки з великим асортиментом товарів: від раковин до ванн. 

“Це був наш єдиний магазин, складів або інших точок ми не мали. На момент обстрілу всі були вдома й спали. Прокинулися від вибухів. Я з вікна побачила, що починається сильна пожежа. Мій хлопець, який жив неподалік ринку, поїхав подивитися, куди прилетіло. Через деякий час він написав мені лише одне слово — “біда”. А потім скинув фото нашого палаючого магазину. Тата розбудили колеги. Ми зібралися за 2 секунди, взяли вогнегасники, відро з піском й полетіли туди. Була надія, що може вдасться хоч щось врятувати, але ми не розуміли масштаби полум’я. Загасити його не могли навіть пожежники”, — розповіла Марія Зіненко журналісту “Свій Дім”.

Зараз сім’я перебуває в шоковому стані, особливо тато дівчини — армія рф знищила справу його життя. Проте, за словами дівчини, вони планують відновити бізнес: 
“Можливо відкриємо маленький магазин. Щоб підтримати батьків, я організувала збір для своєї  родини. За 3 дні люди скинули мені майже 180 тисяч гривень”.

“За кордон — це не моє”

“Росіяни просто ненавидять нашу націю й не хочуть, щоб ми існували. Ми в них, як кістка поперек горла. Саме тому я відчувала, що буде велика війна. Ще й новин багато було про те, що окупанти стягують техніку біля нашого кордону. Добре пам’ятаю 23 лютого 2022 року, коли я підійшла до тата та сказала, що може бути повномасштабне вторгнення і що треба поїхати на заправку, купити бензин і речі першої необхідності. А тато відповів: “Доню, ну яка війна, 21 століття на дворі”.

24 лютого 2022 року Марія прокинулась о 10 ранку. Саме тоді мама й повідомила їй шокуючу новину.

“Я з дитиною жила на зйомній квартирі, ми одразу перебралися до батьків. Перші дні місто сильно обстрілювали, у батьківській хаті повилітали вікна й уламками пошкодили паркан та територію. Ми взагалі у вікно бачили, як наші бійці збивають ворожі дрони. Вже 27 лютого ми з дитиною виїхали з Миколаєва. Забрали маму, сестру, невістку, всіх жінок, одним словом, і поїхали до Дніпра, де жила ще одна з моїх сестер. Загалом нас було 6 жінок і 5 дітей. На початку березня ми евакуювалися за кордон: спочатку це була Словаччина, а через 4 дні поїхали в Чехію. Ночували у волонтерському центрі, потім знайшли будинок від місцевих жителів для біженців з України. Змогли влаштуватися на роботу — на виноградники, прибиральницями й так далі”, — розповідає Марія.

В Чехії родина жила три місяці, а згодом вони дізналися про безкоштовну програму для українців в Канаді. Придбали квитки й поїхали туди:

“Нас заселили в готель, де було харчування та всі умови. Але мене вистачило лише на три місяці, бо це все не моє. Я завжди хотіла жити в Україні, а тут мене висмикують з мого життя та “пхають на інший континент”. Наприкінці вересня 2022 року я зібралась, взяла дитину й повернулася додому. У листопаді звільнили Херсон і в місті стало тихіше”.

Мама та старша сестра Марії теж повернулися додому. В Канаді залишилися лише невістка та інша сестра. Брат і тато весь час залишалися у Миколаєві. 

“Зараз усі разом живемо в батьківській хаті. Ми її не ремонтували після обстрілів, лише вікна вставили, бо без них просто ніяк”, — каже дівчина.

Від блогу про життя до зборів на ЗСУ

У Миколаєві Марія живе з трирічного віку. Її батьки переїхали в місто з Дніпра. Ще до початку великої війни, в 2019 році, вона почала займатись блогерством.

“Почала вести інстаграм, люди підписувалися, бо я була учасницею однієї розважальної передачі на Новому каналі, тому фанбаза сама сформувалася — треба було лише створити для них платформу. Це був блог про життя, материнство та просто про мене”, — пригадує вона.

Після початку великої війни Марія перепрофілювала свою сторінку в соцмережі. Тепер вона присвячена волонтерству та зборам на потреби ЗСУ. 

“Загалом в мене 70 тисяч підписників. Волонтерити я почала ще в Чехії. Закривали тоді маленькі збори, адже у наших хлопців не було взагалі нічого. Навіть на форму кошти збирали. Я все робила дистанційно, замовляла на Нову Пошту, а тато їхав, забирав й віддав усе бійцям. Далі почали збирати гроші на машини, дрони та речі першої необхідності. Які є запити у хлопців, те й купуємо. Зокрема зараз відкрита банка на авто для одного з підрозділів. Усі зібрані кошти я передаю напряму бригадам, адже багато знайомих на фронті. Звертаються вони до мене особисто. Сестра теж в цій темі, ми навіть починали разом”, — розповідає дівчина.

За два з половиною роки дівчина зібрала близько 3 мільйонів гривень на потреби ЗСУ

“Ми закриваємо потреби не лише миколаївським бригадам чи тим, що стоять на півдні. Допомагаємо всім, хто боронить нашу країну на будь-якому напрямку. Брат мій також в силах оборони. Зокрема допомагаємо і його підрозділу”.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Читайте ще: Міжнародний реєстр збитків. Нові правила та можливості для подання заяв

Олександр Забродін / 18.10.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення національного технічного університету нафти і газу. Заклад постраждав внаслідок російського обстрілу міста 22 червня 2024 року. Роботи після прильоту російської ракети тривали понад три...

читати історію

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова