Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Рубіжне

Історії, які ви нам розповіли
Приватний будинок

“Три місяці не могла змиритися з тим, що наш будинок знищений. А згодом зрозуміла, що треба відпустити ситуацію”. Історія Маргарити Щербинової

Луганська область , Сєвєродонецький район , Рубіжне / І. Богуна , 94

Маргарита Щербинова жила в Рубіжному Луганської області. Працювала помічницею нотаріуса у Сєвєродонецьку. Її чоловік — військовий пенсіонер. Подружжя виховало двох доньок, народилися онуки. Їхнє гарне та спокійне життя завершилося 24 лютого 2022 року, коли ворожі снаряди полетіли на місто. Після евакуації вони опинилися в Естонії, мріють про повернення додому, але поки не мають цієї можливості.

“Ми добре жили. Не мали проблем в родині та на роботі. Були всім задоволені. В нашому будинку виросли діти, народилися онуки. Ми мали невелику теплицю, вирощували фрукти, ягоди та різні овочі. Коли придбали житло, то всього цього не було. Самостійно побудували гараж, літню кухню на дві кімнати, замінили вікна, двері та дах, заасфальтували подвір’я. Були готові до спокійної старості”, — розповіла журналістці “Свій дім” жінка.

“Не виходили з підвалу навіть вночі”

Зранку 24 лютого 2022 року Маргарита почула гучний вибух, від якого задрижали стіни. Онука, яка у них гостювала, злякалася і почала плакати. Жінка спитала у чоловіка: “Це те, про що думаю?”.

“Рубіжне обстрілювали постійно. Ми майже не виходили з підвалу. Вибухи були як по графіку. По двору не можна було пройти – всюди лежали уламки снарядів. Але тоді будинок ще був цілий”.

Маргарита з чоловіком евакуювалися з Рубіжного 15 березня. Разом з друзями та сусідами сформували колону з восьми автівок. Виїжджати разом було не так страшно.

“Коли дізналася про руйнування житла — майже не спала”

Спочатку подружжя зупинилися в місті Кам’янське Дніпропетровської області у знайомих. Вони перепочили й поїхали до молодшої доньки жінки в Туреччину.

“Саме там я отримала звістку про те, що мого дому немає — він розбитий та згорів. Сусіди, які виїхали з Рубіжного пізніше, надіслали мені відео. Я майже не спала та постійно плакала. Але згодом зрозуміла, що треба відпустити цю ситуацію”.

Через три місяці подружжя покинуло Туреччину. В новій країні було важко — інша культура, мова та відсутність будь-якої допомоги. 

“Життя та робота в Естонії”

“Ми приїхали до Естонії, де зареєструвалися як біженці. Спочатку нас поселили в готелі на березі моря, а за місяць почали шукати постійне житло. Там я познайомилася з місцевою жінкою, яка звела нас зі своєю однокласницею, яка здавала двокімнатну квартиру в маленькому містечку”. 

Це був двоповерховий будинок на 8 квартир, де жили українці та естонці. Перекладачка з місцевої сільради допомогла Маргариті з роботою. В той час жінка вже зареєструвала у службі зайнятості, але вирішила не чекати інших пропозицій. 

“Вже 18 серпня 2022 року я вийшла на нову роботу. Для цього зібрала всі документи та довідки та переклала диплом. Я працівник з догляду і допомогаю людям з різними вадами. Чоловік теж працевлаштований, хоч до цього був на пенсії. Але життя склалося так, що ми готувалися до спокійної старості, а опинились біля розбитого корита з необхідністю починати все з нуля”.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Читати по темі: Російський шахед знищив дім, який відремонтували за програмою “єВідновлення”. Історія Олени Кузнецової

Катерина Черніговець / 05.08.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ріта Сіобко жила в Нью-Йорку на Донеччині. Мала триповерховий дім та продуктово-продовольчі магазини, перший з яких відкрили з чоловіком ще у 1995 році. До початку великої війни бізнес розвивався, а...

читати історію

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань