Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / с. Посад-Покровське

Історії, які ви нам розповіли
Житло

“Авіаобстріл села тривав до ранку. Наш будинок зруйнувала бомба”. Історія Дар’ї Данилевської

зруйновано: березень 2022 / Херсонська область , Херсонський район , с. Посад-Покровське / Бобровського , 61

“Коли росіяни відступали, то обстрілювали наше село всім, що в них було. Майже всі будинки та інфраструктура були пошкоджені або зруйновані. І в цей час від чергового прильоту наш будинок повністю згорів”, — розповіла журналістці “Свій дім” Дар’я Данилевська з Херсонської області.

“росіяни зупинилися за 2 км до села й обстрілювали Миколаїв”

Дар’я разом з родиною жила в селі Посад-Покровське Херсонської області, яке розташоване між Миколаїв і Херсоном. Коли почалася велика війна і російські війська захоплювали українські землі, вони деякий час залишалися вдома. До Посад-Покровського ворог “йшов” три тижні й зупинився за 2 км до нього. 

“Вони навіть окопи не робили, а засіли в канави, які люди використовували для поливу. З цього місця обстрілювали Миколаїв. Снаряди летіли через село”, — розповіла Дар’я.

У середині березня в їхнє село зайшла бригада українських військових та розмістила техніку за школу біля якої жила Дар’я. Тоді вони почали обстрілювати ворога.

“Евакуюватися було страшніше, ніж залишатися”

Коли українські військові почали свою операцію з обстрілу позицій росіян, Дар’я з родиною вирішили виїжджати, хоча офіційних заходів на той момент ще не було. Жінка зібралася за 15 хвилин з думкою, що через місяць повернеться додому. Тому і взяла основне — теплі речі для дитини, документи, ноутбук.

“Тоді такий був період, коли ніхто не виїжджав, бо було страшніше їхати, ніж залишатися. Було багато випадків, коли росіяни розстрілювали всі цивільні машини. Але ми разом зі знайомими вирішили їхати”, — поділилася Дар’я.

Авіаобстріл тривав до ранку

Через годину як вони виїхала з села почався авіаобстріл, який тривав до ранку. Одна з бомб прилетіла перед двоповерховим будинком Дар’ї й “посипалася його передня частина”. Це було перше влучання, але, на жаль, не останнє.

Після цього, почалася евакуація місцевих — людей три дні вивозили машинами до Миколаєва. І далі 8 місяців українські військові тримали оборону села. Перед звільненням Херсона, ворог почав стріляти по Посад-Покровському з усього, що в них було. Понад 90% будинків зазнали руйнувань. В цей період, був другий прильот по будинку Дар’ї й він повністю згорів.

Відбудують “краще ніж було”

Дар’я з родиною зараз живуть у Львові. Жінка була в рідному селі один раз, її чоловік — декілька разів.

“Приїздити туди знову я пока не готова. Це емоції, які я не можу передати словами”, — каже Дар’я.

Але загалом люди потихеньку повертаються в Посад-Покровське.

Село потрапило в шестірку населених пунктів, які планують відбудувати в рамках проєкту “Краще ніж було”. Але наразі процес затягнувся, бо багато людей мають проблеми з документами.

Читати по темі: Зруйнований росіянами Олександрівський ФАП знову приймає пацієнтів. Як благодійники та волонтери відбудували амбулаторію на Херсонщині

Катерина Черніговець / 13.11.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”