Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Київ

Історії, які ви нам розповіли
Заклад охорони здоров'я

“Якби не дотримання правил безпеки, то могло б загинути багато людей”. Історія медсестри Ірини Бартовщук з “Охматдиту”

зруйновано: липень 2024 / Київська область , Київський район , Київ / Чорновола , 28/1

Медична сестра онкогематологічного відділення дитячої лікарні “Охматдит” Ірина Бартовщук під час ракетного удару рф по закладу була вдома. Жінка повернулася після нічної зміни. Через декілька хвилин після вибухів до неї почали телефонувати батьки, які не могли знайти своїх дітей — підопічних Ірини. 

“Наші діти постійно підключені до спеціального обладнання. В нас є контакти батьків. Якщо щось трапилося — вони дзвонять і ми приходимо. Цього разу тато одного з хлопчиків набрав й сказав, що не може знайти медсестер та свою дитину після обстрілу. Тоді у людей була паніка, частково зник зв’язок. Я почала писати колегам і просити про допомогу. На щастя, хлопець не постраждав й вже за пів години був з батьком”, — розповідає жінка журналісту “Свій Дім”.

Після обстрілу лікарні дітей перевезли до обласного онкоцентру біля станції метро “Васильківська”. Транспортували малих пацієнтів на машинах швидкої. Долучилися й лікарі та звичайні громадяни з власним автотранспортом. Вже там їм відразу надали необхідну допомогу.

“Серед наших підопічних, на щастя, ніхто не постраждав. Це все завдяки тому, що дівчата-медсестри вивели всіх у центр відділення після оголошення повітряної тривоги. А там не те що дві стіни, а навіть три. Ми завжди дотримуємося правил безпеки, хоча це важко — діти лежачі, апаратура й обладнання, але саме в цей момент обережність врятувала всім життя. Якби вони були б там, то було б лихо, бо наші вікна виходять на трансформаторну будку, куди й влучила російська ракета. Лише старша медсестра та завідувачка відділення отримали поранення. У першої травма голови та поріз руки склом. У другої — струс мозку і сліди на обличчі від уламків, але в цілому все обійшлося. Це тому, що вони сиділи за комп’ютерами, які стояли якраз біля вікон”, — говорить Ірина.

Зараз частина дітей поїхала на лікування за кордон, а решта —  вже повернулася у стаціонарне відділення “Охматдиту”.

“Наше відділення розташоване на другому поверсі нового корпусу. По структурі воно розділене на кілька блоків. Блок А вже в роботі, а блок Б, де я працювала, дуже пошкоджений. Там розбиті вікна, звисає частина стелі, стіни пошкоджені, а майно потрощене. Керівництво каже, що відновлювальні роботи почнуться десь в жовтні. По функціоналу обидва блоки однакові, але місця стало значно менше. Раніше в нас в палаті мала лежати хвора дитина та хтось з батьків, такі умови перебування в онкології. Зараз нам доводиться розміщувати по дві дитини в кімнаті”, — каже медсестра.

Нагадаємо, цей черговий воєнний злочин армія рф здійснила 8 липня 2024 року, тоді загинули 2 цивільні особи та 34 постраждали. За попередніми даними росія завдала удар по лікарні крилатою ракетою X-101. Експертиза щодо типу застосованої зброї досі триває. Внаслідок удару був зруйнований лікувальний корпус № 3 (корпус токсикології). Пошкодження отримали корпус №11 (хірургічний), корпус №11а (неонатологічний), корпус №9 (адміністративний), лікувальний корпус № 2 (відділення неврології), лікувально-діагностичний комплекс №1 (новий корпус) та інші нежитлові приміщення лікарні.

Читайте ще: “Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Олександр Забродін / 26.08.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ріта Сіобко жила в Нью-Йорку на Донеччині. Мала триповерховий дім та продуктово-продовольчі магазини, перший з яких відкрили з чоловіком ще у 1995 році. До початку великої війни бізнес розвивався, а...

читати історію

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань