Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Дніпро

Історії, які ви нам розповіли
Багатоквартирний будинок

“Хотіли після війни думати не про ремонт і відбудову житла, а про розширення сім’ї”. Історія Ольги Малієнко з Дніпра

зруйновано: липень 2023 / Дніпропетровська область , Дніпровський район , Дніпро / Костомарівська , 1а

“Після того, як ракета влучила в наш будинок, працівники СБУ підняли квадрокоптер, і ми побачили на екрані, що наша секція пуста. А через наші вікна з іншої сторони будинку було видно Дніпро”, — згадує події 28 липня власниця зруйнованої квартири Ольга Малієнко.

Планування майбутнього

Ольга Малієнко з чоловіком вирішили придбали нову квартиру в Дніпрі в грудні минулого року. Вона зізнається, що це було складним рішенням через повномасштабну війну, але її чоловік-військовослужбовець сказав, що вже зараз треба щось планувати на майбутнє.

Квартира коштувала для Ольги і її чоловіка багато — частина грошей в неї була після продажу будинку мами, чоловік продав своє авто, а частину — зайняли у друзів. У березні 2023 року вирішили робити ремонт. Для цього Ольга власноруч намалювала проєкт і контролювала процес.

“Ми вірили, що після закінчення війни, будемо думати не над тим, як зробити ремонт в квартирі чи розширити площу житла, а як розширити родину”, — розказала Ольга.

“Коли пролунав перший вибух я гуляла з собакою”

28 липня росіяни поцілили ракетою по Дніпру і зруйнували останні поверхи будинку, в якому розташовувалася квартира Ольги. Вона згадує, що коли пролунав перший вибух, вона була на вулиці, гуляла по алеї з собакою. 

“Коли я почула вибух, ми впали на землю. Коли пролунав другий вибух ми побігли в укриття, і вже там я почала оновлювати стрічку новин і побачила, що у чаті мешканців нашого комплексу написали, що влучили в наш будинок”, — розказує Ольга.

Після закінчення тривоги, Ольга пішла до комплексу, але там вже все було закрито і не можна було пройти. З дороги вона побачили, що будинок постраждав, але масштаби руйнувань змогла оцінити на наступний день.

“На нашому поверсі просто винесло все”

Ракетний удар прийшовся на 10-12 поверхи будинку. При чому, в квартирах на 11 поверсі залишилися вхідні двері, є одна навіть квартира з цілими вікнами, але на 12 поверсі, де була квартира Ольга, винесло все. Вона каже, що поверх став єдиним простором.

“Коли я піднялася у квартиру, то побачила, що залишилися тільки стіни. Ми навіть не змогли знайти наших вхідних дверей”, — згадує Ольга.

“Маємо шукати інвесторів для відбудови”

Наразі мешканці будинку чекають проведення експертизи та плану з відновлення від забудовника. Після цього мають самостійно знайти програми та інвесторів, які допоможуть з відбудовою. При цьому, Ольга повідомила, за інформацією забудовника є деякі підрядники, які готові безоплатно виконати роботи, але треба знати повний їх об’єм.

“Спочатку треба відновити зовнішні стіни. Ми не можемо робити ремонт в квартирі, поки не буде відновлена сама конструкція. Ремонт доведеться робити з нуля, тому що в квартирі немає вікон, десь залишився гіпсокартон, і з першим дощем він стане вологим, піде пліснява і все це треба буде знімати”, — розказала Ольга.

Катерина Черніговець / 11.08.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”