Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Херсон

Історії, які ви нам розповіли
Заклади

Не встигли відкритися через війну. Історія простору “МолоДіжка”

зруйновано: грудень 2022 / Херсонська область , Херсонський район , Херсон / Робоча , 76-а

Український Херсон ще не встиг оговтатись від окупації, а росіяни знову нищать будівлі і вбивають мирних мешканців.

Вночі, 20 грудня 2022 року вони обстріляли житловий будинок, у якому рік тому почали створювати простір МолоДіжка.

“Позитивні приклади інших міст України доводили, що молодіжний простір потрібен і херсонцям для реалізації різних проєктів. Щоб залучати херсонську молодь, “прокачувати” її та давати можливість проводити разом час”, – розповів платформі “Свій Дім” член команди “МолоДіжки” Петро Чупрун.

Простір планували створити ще з 2018 року, але тоді не вдалося знайти відповідне приміщення. Рік тому таке місце почали облаштовувати у бібліотеці-філії № 3 херсонської ЦБС.

“Бібліотека-філія№ 3 погодилась виділити місце. Написали грантову заявку на “Мріємо та діємо” разом з Будуємо Україну разом. Пів року йшли ремонтні роботи. “БУРчики” (локальна волонтерська акція взаємодопомоги, – ред.) проходили на вихідних з 10 до 17, а інколи і в будні”, – розповів він.

Паралельно з цим художник Володимир Рейнхарт створював яскравий мурал на фасаді будинку, а у приміщенні бібліотеки проводили заходи, щоб молодь міста знала про створення МолоДіжки.

“Ми встигли зробити майже все, але не вистачило коштів на повноцінне облаштування. Нам якраз попався грант на бібліотеку і молодіжний простір на додаткове обладнання, техніку і меблі. Ми чекали, коли це все прийде, щоб тут було максимально комфортно”, – розповів активіст.

Під МолоДіжку бібліотека планувала віддати ще кілька кімнат. Взагалі були плани подальшої реконструкції всього приміщення. 

“У початок війни не вірили. За кілька днів до повномасштабного вторгнення хотіли провести молодіжні акції, вже зробили рекламу в соцмережах. Війна зруйнувала наші великі плани не тільки з відкриття МолоДіжки, а й реконструкції приміщення усієї бібліотеки”,  –  розповів провідний бібліотекар Володимир Рагульский. 

“Під час окупації ми хотіли провести кілька заходів у МолоДіжці, але вирішили, що це небезпечно як для активістів, так і для учасників. Загарбники могли прийти сюди з перевіркою чи обшуком… З часом більшість команди виїхала з міста”, – розповів Петро Чупрун.

Проте, під час окупації заклад став інфопростором, де був інтернет і де можна було дізнатися про останні події. Наразі активісти збирають кошти для обшивки вікон та встановлення дверей, щоб захиститися від мародерів. 

Команда центру просить підтримати фінансовий збір на ремонт простору за реквізитами:

Найменування отримувача: ГО ІДЕАЛІСТИ

Код отримувача: 41887978

Рахунок отримувача: UA933052990000026004041106218

Назва банку: АТ КБ “ПРИВАТБАНК”

Призначення: На відновлення бібліотеки-філії №3 та молодіжного простору «МолоДіжка» у м. Херсон

Юлія Ступка / 29.06.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”