Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Харків

Історії, які ви нам розповіли
Заклад освіти

Прильоти по корпусу на Мироносицькій: обвалилися два поверхи. Історія ХНУБА

зруйновано: березень 2022 / Харківська область , Харківський район , Харків / Мироносицька

Харківський національний університет будівництва та архітектури російські військові обстріляли двічі – другого та восьмого березня 2022 року.

«2 березня прямого влучання в корпуси університету не було. Але від прильотів у будівлю СБУ, розташовану поряд, повилітали вікна та двері. А вже 8 березня був повторний обстріл. Тоді було два прильоти по так званому «новому» корпусу, на Мироносицькій. Обвалилися два поверхи», – розповів платформі «Свій дім» заступник декана В’ячеслав Буцький.

Зруйнований і сусідній корпус, який має історичну цінність

Значних руйнував зазнав й сусідній корпус вишу, який має історичну цінність. Там вибуховою хвилею вибило вікна та потрощило вітражі.

«Найголовніший корпус з боку Сумської збудований в 1927 році за проєктом відомого харківського архітектора Олександра Молокіна. Будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення», – зазначив харківський архітектор Євгеній Соловйов.

Будівлю у стилі артдеко на вулиці Сумській, 40 Олександр Молокін проєктував у співавторстві з іншим зодчим Георгієм Іконніковим спеціально для «Держстраху». 

Але після Другої світової війни у це приміщення переїхав Харківський інженерно-будівельний інститут (нині – Харківський національний університет будівництва та архітектури). Бо його будівля була зруйнована.

У 1960-х роках у внутрішньому дворі збудували одноповерховий вестибюль. Згодом поряд звели ще два корпуси університету.

«З боку Сумської до цієї будівлі примикає архітектурний корпус. Його збудували у 80-х роках. І ще є після воєнний корпус 60-70-х років з протилежного боку, з вулиці Мироносицької, який найбільше постраждав у березні 2022 року», – веде далі архітектор Соловйов.

Корпуси підлягають ремонту

Утім, попри значні пошкодження, корпуси будівельного університету підлягають ремонту.

«Дах та конструкції пошкоджені, все протікає, всередині бардак, скло розбите. Але корпус на Мироносицькій стоїть, тож казати, що все безповоротно втрачено, треба ламати і будувати нове, не можна. Якщо є ініціатива, гроші та бажання – усе підлягає відновленню», – запевняє Євгеній Соловйов.

Від часу обстрілу корпус на Мироносицькій не функціонує, а от на Сумській, попри відсутність опалення та водопостачання, ще донедавна працювали викладачі, адже навчання у студентів, хоч і дистанційне, тривало.

Марина Лапицька / 25.07.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”