Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Ірпінь

Історії, які ви нам розповіли
Житло

Вцілів лише полумисок, в якому подавали кутю на Різдво. Історія Олени Усікової

зруйновано: березень 2022 / Київська область , Бучанський район , Ірпінь / Варшавська , 114Е/20

Великий затишний будинок родини Олени Усікової з Ірпеня Київської області російські окупанти знищили через місяць з початку війни. Оселя загорілася після потрапляння фугасного снаряда. 

Під час ворожого удару чоловік був всередині будівлі й дивом вижив. Він на власні очі бачив, як палає місце сили всієї родини. Через кілька днів зміг додзвонитися дружині й повідомив жахливу новину.

“Ми з чоловіком, як-то кажуть, корінні жителі міста Ірпінь. Тут народилися і живемо все своє життя. Дім – це наша велика мрія і прожили ми в ньому лише 4 роки”, – розповіла Олена проєкту “Свій дім”.

Родина завжди мріяла про власний будинок

До цього вони мешкали у багатоповерхівці.

“Усі кошти, які у нас були, вклали в цей будинок, тому що хотіли нове добротне житло. Сказати, що ми любили свій дім і двір – це не сказати нічого. Руками чоловіка і стараннями доньки було дуже багато зроблено і втілено. Кожна квітка, кожне деревце було дороге душі”, – розповідає жінка. 

За чотири місяці до війни нарешті доробили терасу. Коли Олена дивилася на неї, то завжди уявляла, як колись буде читати тут казки своїм онукам.

“Донька з друзями могла сидіти  на терасі до самого ранку і ніхто нікому не заважав. До нас любили ходити всі, від друзів та родичів до колег. Саме в цьому будинку ми завели традицію ріднею збиратися на Різдво. І в останній рік забажали ще багато років зустрічати це свято саме в нас”, – з сумом пригадує вона.

Обстріл і пожежа знищили не лише стіни, а й ті речі, які неможливо купити ні за які гроші.

“Згоріли подарунки близьких людей, листівки бабусь та дідусів”

“Ми втратили фотографії усіх поколінь наших рідних. Не залишилось речей, які нагадували нам про подорожі, знакові події. Згоріли подарунки близьких людей, листівки бабусь та дідусів, дитячі малюнки та ікони, що передавалися з покоління в покоління”, –  каже жителька Ірпеня.

У розмові з журналістом платформи “Свій дім” Олена розповіла, що з часом вже навчилася “блокувати свої почуття”. Але кожного разу, коли закриває очі перед сном, подумки ходить по дому…По дому, який знищили російські окупанти.

Платформа Свій дім збирає свідчення всіх, хто втратив житло після нападу росії. Щоб додати свою історію – заповніть форму  https://bit.ly/sviydim

Юлія Ступка / 27.07.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”