Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Ірпінь

Історії, які ви нам розповіли
Житло

Вцілів лише полумисок, в якому подавали кутю на Різдво. Історія Олени Усікової

зруйновано: березень 2022 / Київська область , Бучанський район , Ірпінь / Варшавська , 114Е/20

Великий затишний будинок родини Олени Усікової з Ірпеня Київської області російські окупанти знищили через місяць з початку війни. Оселя загорілася після потрапляння фугасного снаряда. 

Під час ворожого удару чоловік був всередині будівлі й дивом вижив. Він на власні очі бачив, як палає місце сили всієї родини. Через кілька днів зміг додзвонитися дружині й повідомив жахливу новину.

“Ми з чоловіком, як-то кажуть, корінні жителі міста Ірпінь. Тут народилися і живемо все своє життя. Дім – це наша велика мрія і прожили ми в ньому лише 4 роки”, – розповіла Олена проєкту “Свій дім”.

Родина завжди мріяла про власний будинок

До цього вони мешкали у багатоповерхівці.

“Усі кошти, які у нас були, вклали в цей будинок, тому що хотіли нове добротне житло. Сказати, що ми любили свій дім і двір – це не сказати нічого. Руками чоловіка і стараннями доньки було дуже багато зроблено і втілено. Кожна квітка, кожне деревце було дороге душі”, – розповідає жінка. 

За чотири місяці до війни нарешті доробили терасу. Коли Олена дивилася на неї, то завжди уявляла, як колись буде читати тут казки своїм онукам.

“Донька з друзями могла сидіти  на терасі до самого ранку і ніхто нікому не заважав. До нас любили ходити всі, від друзів та родичів до колег. Саме в цьому будинку ми завели традицію ріднею збиратися на Різдво. І в останній рік забажали ще багато років зустрічати це свято саме в нас”, – з сумом пригадує вона.

Обстріл і пожежа знищили не лише стіни, а й ті речі, які неможливо купити ні за які гроші.

“Згоріли подарунки близьких людей, листівки бабусь та дідусів”

“Ми втратили фотографії усіх поколінь наших рідних. Не залишилось речей, які нагадували нам про подорожі, знакові події. Згоріли подарунки близьких людей, листівки бабусь та дідусів, дитячі малюнки та ікони, що передавалися з покоління в покоління”, –  каже жителька Ірпеня.

У розмові з журналістом платформи “Свій дім” Олена розповіла, що з часом вже навчилася “блокувати свої почуття”. Але кожного разу, коли закриває очі перед сном, подумки ходить по дому…По дому, який знищили російські окупанти.

Платформа Свій дім збирає свідчення всіх, хто втратив житло після нападу росії. Щоб додати свою історію – заповніть форму  https://bit.ly/sviydim

Юлія Ступка / 27.07.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Пусті вікна, крізь які чорніють вигорілі квартири. Обвалені панелі будівель, ніби зруйновані карточні будиночки. Вулиці, які проросли бур’янами. Саме так виглядала Північна Салтівка після першого року російських обстрілів. Цей мікрорайон...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань

Відбудова по-російськи. Що і як відновила окупаційна влада в захоплених Маріуполі, Сєвєродонецьку та Волновасі?