Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Херсон

Історії, які ви нам розповіли
Житло

Будинок двічі постраждав від обстрілів, а у червні його затопило. Історія Валентини Петрасюк

зруйновано: червень 2023 / Херсонська область , Херсонський район , Херсон / пров. Насипний , 18

Будинок подружжя Петрасюк у Херсоні двічі постраждав від ворожих прильотів, а у червні його затопило після підриву Каховської ГЕС. 

“У нас, доцю, було все. Своя хата. Ми жили не дуже багато, але все мали. Перший прильот був десь у лютому 2023 року, а другий – 19 квітня. Повторно вилетіли всі вікна, розбило фронтон, дах пробило у п’яти місцях, знесло половину паркану. Великий уламок потрапив у гараж, пройшов крізь машину. І це був початок нашої біди”, – розповіла пані Валентина журналісту Свій дім.

“Взула гумові чоботи вище колін, а вода все одно набиралася”

Як трохи спала вода, Валентина одразу пішла додому. Чоловіка з собою не взяла – боялася, що не витримає хворе серце.

“Неподалік мого дому були хлопці – може волонтери чи поліцейські. Вони мені дали гумові чоботи вище колін, а зверху, як чулок якийсь. Та вода все одно набиралася у взуття. Я не можу описати цей жах. Хлопці зуміли відкрити двері у прихожу, але зайти усередину не вийшло, тому що все завалено та перевернуто. Холодильник стояв у куточку, а вже закрив собою двері. Дивани посунулися з одного місця на друге. Так все і стоїть. Єдине, коли нам викачували воду, винесли цей холодильник, бо там були продукти і з’явилися черв’яки”, – розповіла жінка.

Цей будинок звели ще у 1954 році

Валентина ходила по двору й не могла стримати сліз. Зверху на гаражі побачила чужий човен. Вода принесла у двір дошки, частини меблів. Усюди була риба. 

Будинок, в якому мешкала родина, звели у 1954 році. Це була батьківська хата чоловіка Валентини. Колись Станіслав привів сюди молоду дружину, жили дружньо, народили двох дітей. 

“У нас був дуже гарний город. Дерева шикарні, виноград, яблуні, інжир, крижовник, смородина. Калина біля входу. Я сама з села і дуже її люблю”, – каже вона.

Валентина вдячна всім, хто допомагав затуляти вікна після обстрілів, викачував воду й підтримував морально. У тому числі й  молоді з церкви “Живе Джерело”.

“Дівчатка були. Хлопчик. Були в цьому болоті, у воді, ходили по хатах. Привезли нам мийні засоби, серветки, рукавиці, чоботи. Ми їм так вдячні”, – каже жінка.

Допомогти родині можна за номером картки: 5168 7451 2848 5965 (Петрасюк Валентина Ігнатівна).

Юлія Ступка / 26.07.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”