Історії, які ви нам розповіли

головна / Історії, які ви нам розповіли / Бахмут

Історії, які ви нам розповіли
Адміністративна будівля

Унікальна пам’ятка архітектури знищена росією. Історія Бахмутської філії Азовсько-Донського банку

зруйновано: березень 2023 / Донецька область , Бахмутський район , Бахмут / Незалежності , 60

Будівля, у якій у 1901 році розпочав роботу Азовсько-Донський комерційний банк, пережила Жовтневий переворот, німецьку окупацію та окупацію представниками так званої “ДНР”. Через всі роки війн та радянських перебудов банк зберігся у своєму первинному вигляді. До того моменту, поки сюди знову не прийшли росіяни.

Унікальна будівля, яка зберегла свою автентичність до наших днів

Азовсько-Донський банк — один з найбільших комерційних банків кредитної системи царської Росії, заснований у 1871 році в Таганрозі. До 1902 року на території сучасної України банк мав відділення у Луганську, Бахмуті, Слов’янську, Дніпрі, Кривому Розі, Одесі, Харкові, Маріуполі, Нікополі та інших.

Банк контролював великі підприємства Донбасу — “Донецько-Грушівське кам’яновугільне й антрацитне товариство”, акціонерне товариство “Ртутна і вугільна справа О. Ауербаха і Ко”, “Азовська вугільна компанія”, “Акціонерне товариство Брянських кам’яновугільних копалень”, впливав на їхню діяльність, підтримував нафтодобувне “Товариство братів Нобелів”, мав великий вплив у цементній та скляній промисловості.

Нині будівлі відділень Азовсько-Донського банку збереглися у Харкові, Одесі, Луганську та є пам’ятками архітектури. Їхні фасади відрізняє численний ліпний декор та скульптурні барельєфи.

Поштова листівка початку XX ст. з колекції Бахмутського краєзнавчого музею

Бахмутська філія Азовсько-Донського банку побудована у 1900–1902 роках у стилі неоренесанс. У 1983 році вона єдина в місті мала статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

Унікальна будівля колишнього Азовсько-Донського банку тим, що це єдина споруда, яка майже повністю зберегла свою автентичність не тільки ззовні, а ще й зсередини.

“У мене перехоплювало подих, коли я опинялася всередині цього чарівного творіння людських рук. Вишукана ліпнина, розфарбована в багатій кольоровій палітрі, вензелі, вишукані квітково-рослинні орнаменти та плафони з місцевого гіпсу щільно вкривали стіни та стелю кожного приміщення”, — згадує Світлана Кравченко, гід, авторка інтерпретаційних екскурсій Бахмутом.

Зовнішні елементи декору. Колаж із фото Григорія Соколовського

Тут залишились мармурові сходи, які вели на другий поверх, а на стелях і стінах — кольорова візерункова ліпнина з елементами банківської символіки кінця ХІХ та початку ХХ століть.

Мармурові сходи

Автор: Григорій Соколовський

Григорій Соколовський, науковий співробітник КЗК “Бахмутський краєзнавчий музей”

Починаючи з моменту свого відкриття й до 2014 року ця будівля працювала як фінансова установа. Наприклад, до 1917 року свої фінансові справи тут вела Харламівська соляна копальня, а акціонерне товариство “Бахмутська сіль” брало кредит на придбання обладнання. Також ще за часів УРСР це була єдина будівля в місті, яка мала охоронний статус пам’ятки архітектури“, — говорить Григорій Соколовський, науковий співробітник КЗК “Бахмутський краєзнавчий музей”.

Фрагмент поштової листівки початку XX ст.

Фото: Форум краєзнавців Донеччини, forum.gp.dn.ua

Фото Держбанку радянських часів з колекції Бахмутського краєзнавчого музею

У роки незалежної України спочатку тут був агропромисловий банк “Україна” (ліквідований по банкрутству у 2001 році), а згодом “Приватбанк”.

З 2015 року у будівлі працювала Координаційна група при Бахмутському відділі поліції головного управління нацполіції в Донецькій області. Тут видавали перепустки на тимчасово непідконтрольні українській владі території.

Фото 2014 року. Автор Михайло Кулішов

В березні 2017 року серед білого дня в будівлі обвалився архітектурний елемент балкону. А згодом парадний вхід до будівлі закрили та огородили стрічкою.

Влітку 2018 року будівля Азовсько-Донського банку стала точкою конфлікту між владою та активною громадою — впритул до фасаду старовинної будівлі місцевий підприємець побудував магазин, порушуючи норми охорони архітектурної та історичної спадщини. Місцеві активісти розгорнули кампанію із захисту історичної будівлі, але попри всі зусилля та розголос не змогли добитися демонтажу.

Фото з відкритих джерел

Трагедія Азовсько-Донського банку

З цією будівлею пов’язана трагічна історія загибелі начальника Артемівського відділу СБУ Олександра Сибірцева. 20 січня 1996 року ввечері озброєний табельною зброєю охоронець місцевого відділення Агропромбанка “Україна” взяв у заручники свого 24-річного напарника. Вимоги чоловік висував безглузді — у нього розвинувся стан реактивного психозу через негаразди в особистому житті. Підполковник Сибірцев під час перемовин зі злочинцем запропонував обміняти себе на заручника, чим врятував йому життя. Проте, втратив своє. Перемовини зі злочинцем тривали довго, та несподівано пролунав фатальний постріл — охоронець натиснув на курок. Куля пробила службове посвідчення та зупинилась у серці підполковника Сибірцева. І за мить злочинець сам покінчив життя самогубством.

За особисту мужність та відвагу, виявлені під час виконання службових обов’язків, президент посмертно нагородив підполковника Олександра Петровича Сибірцева зіркою “За мужність”. На його честь була названа одна із центральних вулиць міста (колишня Профінтерна) і на будинку № 19 встановлено меморіальну дошку.

Меморіальна дошка

Знищення будівлі Азовсько-Донського банку

У березні 2023 року внаслідок чергового російського обстрілу центру міста у колишній будівлі Азовсько-Донського банку сталася пожежа. На той час вже багато тижнів у місті не працювала рятувальна служба і, ймовірно, у будівлі вигоріли всі внутрішні дерев’яні перекриття.

Автор: Костянтин і Влада Ліберови/Instagram

Будівля колишнього Азово-Донського банку була справжньою перлиною старовинної архітектури не тільки Бахмута. І це не перебільшення. Вона вражала зовні: балкони, які наче висять над вулицею у повітрі, голівки янголів, що спостерігають з висоти за перехожими…“, — говорить Світлана Кравченко, гід, авторка інтерпретаційних екскурсій Бахмутом.

Світлана Кравченко, гід, авторка інтерпретаційних екскурсій Бахмутом

Після знищення росіянами банку, лего-архітектор Олександр Єрмолаєв створив віртуальну модель історичної будівлі з конструктора. Так він нагадує українцям про війну в Україні та знищену культурну спадщину.

Азовсько-Донський комерційний банк створений з LEGO

Азовсько-Донський комерційний банк створений з LEGO

Автор тексту – Михайло Кулішов

Цей матеріал створений у рамках спецпроєкту “Бахмут. Свої пам’ятки” спільно із платформою Свої. Якщо ви хочете поділитися власними спогадами про оселю або заклад, які зруйнувала армія рф – заповніть коротку анкету https://bit.ly/sviydim.

admin / 04.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”