Відбудова

головна / Відбудова / с. Лукашівка

Відбудова
Житло

“Я ніколи не забуду день, коли російські танки розстріляли наш будинок”. Як проєкт “Велике дівництво” відбудовує житло для Ніни Бойко

зруйновано: березень 2022 / Чернігівська область , Чернігівський район , с. Лукашівка

Село Лукашівка в Чернігівській області було окупованим три тижні. За цей час зруйновані майже 30 будинків, пошкоджені близько 200. Серед них і оселя Ніни Бойко, яка проживала в ній з двома дітьми- підлітками. 

“Танки розстріляли нашу хату”

9 березня 2022 року — день, який пані Ніна ніколи не забуде. Російські війська вже окупувати Лукашівку. Три російські танки розстріляли її дім та машину — вони загорілися. В цей момент вона разом з дітьми були вдома. Їм ледве вдалося вибратися з палаючого будинку. З собою встигли забрати лише документи, все інше згоріло.

Сховатися вирішили в погребі сусіднього будинку, в якому ніхто не жив. Там і пробули до вечора, а після — пішли до сусідів та попросилися у них пересидіти. Тоді найбільше боялися, що росіяни прийдуть до них з автоматами.

Команда жінок взялася за відбудову будинку

Щоб відновити дім,  пані Ніна спочатку зверталася в сільраду з проханням про допомогу, але там отримала відмову. Торік її житло взялися відбудовувати волонтерки Repair Together в рамках проєкту “Велике дівництво”, місією якого є нівелювати упередження щодо жінок на будівництві.  Будинок Ніни відновлює команда жінок, яка приїжджає у Лукашівку у свій вільний час та живе у наметовому таборі. Зараз процесом керує виконроб з Ірландії. 

85% робіт до початку зими

У жовтні 2022 року волонтери залили фундамент для майбутнього будинку Ніни й призупинили роботу на холодну пору. 

Дар’я Косякова, співзасновниця Repair Together згадує, що їм навіть вдалося трошки попрацювати взимку. Вона разом з співзасновницею фонду Вікторією зробили перші п’ять рівнів газоблоку. І вже 8 березня 2023 року в Instagram анонсували відновлення будівельних робіт.

За цей час волонтерки встигли звільнити весь двір в Лукашівці від сміття, залити фундамент та збудувати стіни, залити армопояс бетоном. Дар’я каже, що це була історична подія для будинку пані Ніни. Зараз чекають матеріали для даху:

“Ми залежимо від постачальників матеріалів. Ми не купуємо їх на пряму, а співпрацюємо з великими фондами, які можуть привезти їх через тиждень, два, три. І це, звісно, обмежує ресурс”.

Якщо все вийде, до зими планують виконати 85% робіт —  дім накриють дахом, встановлять двері, вікна та інше. До кінця цього року волонтерки хочуть пустити родину в будинок та підключати комунікації. Облицювальні роботи залишаться на весну. 

Реквізити для фінансової підтримки Ніни Бойко: 4731 2191 1778 5240, ПриватБанк.

Читати по темі: Відбудова будинку у Лукашівці. Як жінки відновлюють зруйноване росіянами житло

admin / 05.10.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію