Відбудова

головна / Відбудова

Відбудова
Житло

1300 будівель за 2023 рік. Як відновлюють одну з найбільш постраждалих громад Миколаївщини?

Миколаївська область , Миколаївський район

Шевченківська громада на Миколаївщині, розташована за 30 км від Херсона, є однією з найбільш постраждалих від ворожих обстрілів. Деякі населені пункти зазнали російської окупації. До початку повномасштабного вторгнення рф у громаді, що об’єднує 21 населений пункт, проживало понад 15 тисяч людей, з яких 10 тисяч мешкали в адмінцентрі — селі Шевченкове.

Через бойові дії більшість жителів була змушена евакуюватися. Однак, як зазначає голова громади Олег Пилипенко, вже 80% місцевих мешканців повернулися додому.

“До тих 80% наших жителів можна додати 650 тимчасово переміщених херсонців, позаяк Херсонська область поруч з нами й звільнення Херсону відбувалося з нашого боку — у нас як такий шлях на Херсонщину. Тому постійно йшли туди й гуманітарні колони через наші селища, й військова техніка. І те, що до нас повернулося стільки людей, то це, можна сказати, один з найкращих показників повернення людей в сільську місцевість в таких умовах”, — каже він.

Разом з тим, за словами голови громади, в шести населених пунктах зруйновано майже все, що там було — від інфраструктури до приватних будинків.

“Лінія фронту хоч і змістилася до Дніпра, але по факту за тридцять кілометрів від нас Херсон. Ми чуємо, коли ворог КАБами бомбить Херсонщину. І до нас теж періодично прилітають ворожі ракети й шахеди”.

“Люди повертаються, але не всі залишаться”

Олег Пилипенко каже, що через це частину місцевих жителів Шевченківська ОТГ найближчим часом все ж втратить. Це ті люди, які отримають компенсацію від держави за зруйноване житло за програмою єВідновлення та переїдуть у більш безпечні громади чи міста.

“Логістично ми в хорошому місці, для економіки й армії це вигідно, але от в бойових умовах для мирного населення — це суцільні мінуси. Школи, заклади культури, медицини, комерційні будівлі тощо — все це зруйновано або зазнало руйнацій. Зараз люди поступово отримують компенсацію за програмою єВідновлення. В більшості випадків люди купують нові будинки або у великих населених пунктах громади, або в місті Миколаїв”, — каже він.

Волонтери й фонди, які допомагають відбудувати приватні будинки тим, хто потребує такої допомоги, вирішують проблеми лише частково. А громада не може повністю взяти на себе фінансову відповідальність за всі військові втрати:

“Повністю зруйнована громада з мінімальною дохідною частиною й купою проблем не буде мати стільки грошей на відбудову.  Так це не працює”.

Олег Пилипенко зазначає, що Шевченківська громада входить в трійку найзруйнованіших громад по Миколаївщині за кількістю людей. На першому місці –  Миколаїв, Шевченківська й Первомайська громади.

“Коштів за програмою відбудови не завжди буде вистачати, тому ми виділяли кошти фондів на відновлення дахів та найнеобхіднішого, щоб жити в будинку. Ми видавали будівельні матеріали найбільш постраждалим. Зрозуміло, що одночасно треба видати великій кількості людей, тому видавали частинами”.

В процес відновлення вдалося залучити велику кількість фондів, які прийшли на допомогу. Але всі вони здебільшого роблять звичайний ремонт, а не капітальний:

“Якщо потрібно було відновити тільки дах, вікна, двері й вже можна було заселяти туди родину, то такі будинки фонди дуже швидко брали у відбудову”.

Складність деяких ситуацій щодо відновлення полягає в тому, що не у всіх людей все добре з документами на майно.

“Дуже часто люди живуть у хатах батьків, які вже померли чи бабусь та дідусів, не переоформивши нерухомість на себе, мовляв, “хто мене виселить, якщо всі знають, що це будинок нашої родини”. Спадкування не проводили нормально, порушили строки передачі спадщини тощо. Тому дуже велика кількість людей не може скористатися програмою єВідновлення. Знаходили фонди, які допомагали їм відновити втрачені документи або просто відновити документи, допомогти оформити майно”, — розповідає голова Шевченківської ОТГ.

Відновлюватимуть не всі об’єкти

З початку повномасштабної війни в громаді було близько 2700 знищених або пошкоджених об’єктів. В основному це житлові будинки. За 2023 рік, каже Олег Пилипенко, вдалося відновити 1300 будівель. Ще 700 об’єктів планують зробити в цьому році.

Чиновник говорить, що у всіх великих населених пунктах відновлені амбулаторії. Триває робота й над найбільшими закладами освіти та оновлюється парк автобусів.

“Концентрація ресурсу на те, як громада буде жити в майбутньому. Втім, вже зараз ми розуміємо, що є невеликі села, які геть розбиті ворогом, де живе по декілька людей — їх, дійсно, немає сенсу відновлювати”, — говорить очільник ОТГ Олег Пилипенко.

Платформа “Свій дім” вдячна https://omore.city/ за світлини та інформацію для підготовки статті.

Фото: Єва Миронова

Читайте ще: Американські та канадські волонтери відновлюють села Миколаївської області, які постраждали внаслідок вторгнення рф

Олександр Забродін / 22.09.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення національного технічного університету нафти і газу. Заклад постраждав внаслідок російського обстрілу міста 22 червня 2024 року. Роботи після прильоту російської ракети тривали понад три...

читати історію

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова