Відбудова

головна / Відбудова / Чернігів

Відбудова
Житло

“Я не могла зрадити батькам, які вклали багато сил в наш будинок”. Історія відбудови Вікторії Авраменко

Чернігівська область область , Чернігівський район район , Чернігів / Всеволода Ганцова , 10

“Я працюю вчителем в школі й кожного дня до мене приходять діти, у яких теж пошкоджене або зруйноване житло. Але вони усміхаються, і я розумію, що теж повинна усміхатися й вірити в те, що ми відбудуємо свої домівки”, — розповіла журналістці “Свій дім” Вікторія Авраменко з Чернігова.

У травні цього року Вікторія подала заявку на участь в державній програмі “єВідновлення”. Не сподівалася, що так швидко отримає кошти.

Будинок без даху, вікон та паркану

Житло Вікторії Авраменко з Чернігова росіяни зруйнували 26 лютого 2022 року. Снаряд прилетів біля її будинку: зруйнувався дах, стіна та стеля, вилетіли вікна, всередині приміщення постраждали меблі та особисті речі.

“Коли це сталося, я була в погребі. Пролунав сигнал повітряної тривоги, і я ще вагалася, чи варто спускатися туди. Але саме це мене і врятувало”, — згадує вона.

Пані Вікторія вийшла з погреба, коли почула, що її кличуть сусіди. Побачила, що у них немає паркану, і в неї також:

Сусід сказав: “Не переживай, все буде добре”. Це вже потім до мене дійшло, що трапилося. Ніхто не вірив, що це буде надовго”.

“Мені казали, що дім треба продати”

Вікторія зізнається, що одразу не знала, чи буде відбудовувати своє житло. Спеціалісти, які приїжджали для обстеження та оцінки руйнувань, казали, “що краще продати будинок за будь-яку ціну”.

Але вона відмовилась, бо не змогла “зрадити житло батьків, які вкладали в нього сили”.

“Я шукала благодійників”

Для відбудови житла пані Вікторія зверталася до різних благодійних організацій. Знайти благодійний фонд жінці допомогли сусіди, які давали її контакти організаціям. Таким чином на неї вийшов БФ “Рокада” — торік вони відновили дах і вікна.

“І тоді мені стало легше, тому що це величезна частина роботи, яку я б сама власними коштами не витягла”, — поділилася вона.

Також Вікторія звернулася до “Норвежської ради у справах біженців”, але вони відмовили у допомозі, бо не мали фінансування. Далі почала збирати власні кошти та взяла позику для самостійної відбудови, жила у квартирі брата та приходила контролювати будівництво.

Гроші від єВідновлення

Продовжила відбудову Вікторія за гроші від програми “єВідновлення”. Після обстеження будинку комісією пройшло близько двох тижнів і надійшли кошти.

За державні гроші вона придбала вхідні, міжкімнатні двері та будівельні матеріали. На сайті “Дія” знайшла підрядну організацію, яка може відремонтувати житло — GoodBud. За її словами, компаній, які здійснюють будівельні роботи менше, ніж ти, які надають матеріали.

GoodBud продовжує відновлювати будинок пані Вікторії. Наразі треба доробити стелі та підлогу, поклеїти шпалери та інші внутрішні роботи. Парове опалення та труби вже встановленні.

Компенсація, яку я отримала від “єВідновлення”, це невеликий відсоток грошей необхідних для відбудови мого будинку, але без них було б набагато важче”, — розповіла Вікторія.

Реквізити для фінансової підтримки Вікторії Авраменко

Назва банку: “ПриватБанк”

Номер картки: 4149 4993 9409 5259

Читати по темі: Стартував другий етап державної програми єВідновлення. Що треба про це знати

Катерина Черніговець / 24.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”