Відбудова

головна / Відбудова

Відбудова
Житло

“Я хапалась за будь-яку можливість відбудувати житло”. Як на Чернігівщині відновили вже 800 будинків

Чернігівська область , Чернігівський район

“Після окупації Іванівської ОТГ ми побачили розруху. У людей не стало ні майна, ні житла. Щоб утримати та повернути людей в села я хапалась за будь-які можливості, які є…”, — розповіла журналістам Свій дім голова Іванівської ОТГ Олена Швидка.

“Якщо не поверну людей у громаду, то її не буде”

Окупація Іванівської ОТГ Чернігівської області на початку великої війни не тільки нівелювала всі сили та ресурси, які були вкладені в розвиток сіл, а й змусила людей покинути рідні місця. Як розповіла Олена Швидка, після деокупації їхньої громади, люди сідали в автобус і просто їхали — хто по Україні, хто за кордон. І буквально за квітень 2022 року виїхали десь 50% жителів громади.

“Я бачила, як села пустіють, і розуміла, що якщо не поверну людей у громаду, то її не буде. Тому була основна задача — повернути людей. І це вдалося зробити. На цей час, майже 90% населення живе в громаді ”, — ділиться Олена.

Хапатися за будь-яку можливість відбудови

Влітку 2022 року Іванівська громада залишалася все ще сильно зруйнованою. Однієї з таких можливостей, в якій на той час вона побачила користь, була співпраця з ГО Housing Ukraine. Саме ця організація запропонувала громаді взяти участь у пілотному проєкті — використання спеціальної платформи, на якій фіксуються дані про зруйноване та пошкоджене майно. Громада отримала інтерактивний інструмент управління фондом зруйнованого житла та можливість контролювати процес запиту та отримання допомоги. 

“Співпраця з Іванівською ОТГ дала позитивні результати, як для громади, так і для нас, бо ми отримали реальний фідбек”, — відмітила виконавча директорка організації Анна Комнатна.

Іванівська ОТГ стала першою громадою, хто протестував цифрову платформу та за її допомогою залучала допомогу з відбудови.

“Ми занесли на платформу всі дані щодо зруйнованого та пошкодженого майна, і це дало можливість, відбудуватися. Звичайно, я не можу сказати, що 100% допомоги ми отримали завдяки платформі, але значну її частину”, — розказала Олена.

800 будинків відремонтовані

Кожна організація, з якою співпрацювала громада надавала допомогу різним категоріям громадян. Олена каже, що були організації, які хотіли працювати тільки з особами з інвалідністю або з сім’ями з дітьми, і вони, використовуючи внесені на платформу Housing Ukraine дані, формули їм списки та передавали інформацію.

“Крім того, вже понад 100 людей у громаді отримали допомогу по програмі “Є відновлення” і продовжують ремонт своїх будинків. А з 15 серпня почала діяти програма для повністю знищеного майна. Тому тут також процес запустився”, — поділилася Олена.

За її словами, за допомогою різних благодійних організацій, волонтерів, міжнародних фондів, із 2015 пошкоджених і зруйнованих будинків, на даний час відремонтовані близько 800, і будуються з нуля десь 30 будинків.

“росіяни підпалили мій будинок”

Наталія Похилько, мешканка Іванівської ОТГ, одна з тих, чий будинок підпалили росіяни. Це сталося 25 березня 2022 року, коли російські війська заїхали у їх село.

“В цей час ми були в будинку і коли зрозуміли, що сталося, то через вікно вилізли з будинку і сховалися в погребі”, — поділилася вона.

Внаслідок підпалу, будинок Наталії згорів повністю разом із усіма речами. Згасити його навіть не намагалися, бо росіяни стріляли без перестанку і вони переживали, що їх би просто розстріляли.

Зараз родина Наталії живе в домівках односельчан. “Ми вже поміняли четвертий будинок, живемо в людей, речі дали волонтери”, — поділилася вона.

Відбудова почалася у вересні 2022 року

Будинок пані Наталії зараз відбудовують, але залишається ще багато роботи. На даний момент, вже відремонтували дах, стіни, перегородки всередині будинку. Вона зазначила, що роботи почалися у вересні 2022 року і наразі будинок відновлений десь на 60%. 

“Ну, маємо надію, що взимку повернемося у рідний дім, але як вийде”, — відзначила Наталія.

Відновлюють будинок пані Наталі волонтери Repair Together. Вперше вони приїхали у громаду для того, щоб допомогти людям розібрати завали. І після цього, записали всі адреси зруйнованих будинків. Після цього, вони вирішили допомогти родині пані Наталії з відбудовою.

“Я не знаю, чому вони вирішили допомогти саме нашій родині. Я думаю, що це може бути завдяки голові громади. Або, можливо, це пов’язано з тим, що вони почули, що я як директорка “Іванківського будинку культури” дбала про нього”, — розповіла вона.

Реквізити для фінансової підтримки родини Наталії Похилько

Назва банку: АТ КБ “Ощадбанк”

Номер Картки: 5167 8032 1859 2652

ПІБ отримувача: Наталія Похилько

Катерина Черніговець / 21.08.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”