Відбудова

головна / Відбудова

Відбудова
Житло

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань

Маленька дівчинка йде руїнами колись затишного дому. Вона веде вас через вулиці свого дитинства, які тепер знищені російськими військами. Те, що колись було дитячим садочком, заповнене вирвами від снарядів, а біля улюбленої гойдалки стоїть розвалена багатоповерхівка. Ви на кілька хвилин занурюєтеся в жахи війни, переживаючи ці миті очима її очевидця. А потім знімаєте VR-окуляри та опиняєтесь в затишному місці, далеко від жахів війни. Цей віртуальний тур Київщиною для іноземців створила компанія ADVIN Ukraine, щоб показати як росія руйнує будинки та забирає безтурботне дитинство.

Як, використовуючи технології віртуальної реальності, можна показувати світу масштаби руйнувань в Україні “Свій дім” розбирався з представниками компаній ADVIN, а також проєкту 360war, який створює музей війни у форматі панорам зруйнованих міст та сіл України. Деякі з них перетворюють у короткі відеоролики, які можна подивитися за допомогою VR-окулярів. 

Проєкт панорамних зображень 360war

360war — проєкт, який показує, як виглядають українські міста та села після російської окупації та внаслідок обстрілів й авіаударів. Робота почалася зі створення панорам зруйнованих будинків, шкіл та інфраструктури. Згодом до цього додалися відео та текстові репортажі, що висвітлюють виклики, з якими стикаються мешканці постраждалих регіонів, а також їхні способи подолання цих труднощів.

Проєкт стартував у квітні 2022 року після деокупації Київської області. 

“Тоді стало зрозуміло масштаби катастрофи, але водночас знімання були обмеженими й дуже точковими. З’явилась ідея відзняти це у панорамному форматі для того, щоб зробити своєрідні віртуальні тури через руїни. Це спосіб показати не лише одну обрану точку зйомки, а наче зафіксувати її в просторі довкола себе. Наша основна мета — привернення уваги до України міжнародної аудиторії та створення віртуального музею війни. Раніше ми хотіли, щоб наші світлини на сайті або у шоломах віртуальної реальності могли використовуватися для лобіювання допомоги. Зараз розуміємо, що ми більше змагаємося за увагу світової спільноти серед інших новин і намагаємося досягати цього нестандартним форматом”, — розповів журналістці “Свій дім” засновник проєкту Тарас Волянюк.

Тарас Волянюк, засновник проєкту 360war

ФОТО: Facebook Тараса Волянюка

Знищені росією міста та села фіксує фотограф проєкту Дмитро Малишев, який займається створенням віртуальних турів і пройшов сертифікацію від Google, зокрема для знімання Google Street View. Він вважає, що це найкращий спосіб показати руйнування таким чином, щоб про них не забули.

“Ми не фотографуємо людей чи тварин. Ми знімаємо житлові будинки, школи, дитячі садочки. Це архітектура. Наша задача показати їх найбільш вражаючим чином. Це дозволяють зробити сучасні технології, такі як панорами та віртуальні тури”, — поділився Дмитро.

Дмитро Малишев, фотограф проєкту 360war

ФОТО: Facebook Дмитра Малишева

Жахлива реальність війни така, що багато людей дізнаються про знищення їхніх будинків з відео та фото, розміщених в інтернеті. На панорамах проєкту 360war українці часто впізнають своє колись затишне житло. 

“Коли ти бачиш кадри всіх руйнувань — це не може залишити тебе байдужим. Нам часто пишуть в соцмережах: “На ваших фотографіях я побачив свій будинок, балкон, квартиру…”. Вони поширюють ці світлини та пишуть чутливі історії про рідне місто та житло”, — розповіла головна редакторка проєкту Ірина Клачек.

Панорами зруйнованої Київщини та оцифрування прифронтових регіонів

Робота проєкту почалася з оцифрування Київської області, а саме деокупованих Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Бородянки, Макарова та інших населених пунктів.

“Думав, що морально готовий до всього, що я можу там побачити. Але виявилося, що ні. Я був шокований масштабами руйнувань — цілі вулиці знищені, вирви від снарядів і постійний запах горілого”

Дмитро Малишев, фотограф

“І якщо під час зйомки якось тримався, то коли повернувся до Києва, то просто сидів деякий час в квартирі. Не міг ні роздягнутися, ні помити руки, ні хоча б щось зробити. Я просто намагався прийти в себе”, — згадує Дмитро перші враження з експедиції в Київській області.

Панорама зруйнованої Київщини

ФОТО: Facebook Тараса Волянюка

Особливо вразив чоловіка знищений літак “Мрія” в аеропорті “Антонова” у Гостомелі. У 2016 році Дмитро знімав його для створення віртуальної прогулянки — від кабіни пілота до пасажирського відсіку. А вже у 2022 році він зафіксував згорівші рештки, які залишилися після удару крилатої ракети. Його носова частина була відірвана, а крила впали.

Експедиції Україною проходять з певною періодичністю. За два роки їх було вісім. Навесні 2024 році вони охопили три області — Дніпропетровську, Донецьку та Запорізьку. Дмитро тоді проїхав до Лимана, Слов’янська, Краматорська, Дружківки, Костянтинівки, Покровська, Нікополя, Запоріжжя, Гуляйполе, Оріхіва та інших міст. 

“Коли ти чуєш слова агресора, що вони “нас рятують”, а натомість бачиш зруйновані вщент населені пункти, це сприймається особливо емоційно. Наприклад, Костянтинівка — невелике місто на Донеччині. Там майже не залишилось вцілілих шкіл, постраждали лікарні та безліч приватних будинків. Або Оріхів в Запорізькій області, де вщент знищено центр міста. Раніше я бачив таке лише в хроніках Другої світової війни, коли килимовим бомбардуванням все стиралося з лиця землі”, — каже фотограф Дмитро Малишев.

Нові експедиції поки не заплановані, команда доопрацьовує світлини, відзняті в минулих поїздках. За нагоди Дмитро хотів би створити панораму острова Зміїний, бо вважає його важливим символом в цій війні. Також у команді 360war вважають необхідним оцифрувати нині окуповані міста.

“Формат панорамних фото, який є зараз, логічно було б завершити із закінченням війни. Допрацювати сайт, щоб було більш зручно користуватися саме як віртуальним музеєм, доповнити відповідними текстами та, можливо, спогадами мешканців. А далі міг би розвинутися наступний проєкт з ретроспективою зруйнованих та відбудованих об’єктів, з відеоісторіями про українців та їхній щоденний героїзм”, —  підкреслив засновник проєкту Тарас Волянюк.

Зрештою, це проєкт не про стіни, а про те, що вони означають для людей

Тарас Волянюк

Як створюються панорами зруйнованих міст?

Дмитро здебільшого їздить в експедиції самостійно. Одна така поїздка може тривати до двох-трьох тижнів. Все залежить від кількості населених пунктів та зруйнованих об’єктів. 

Дмитро Малишев під час зйомок

ФОТО: Facebook Дмитра Малишева

Головна редакторка 360war Ірина Клачек каже, що при виборі локацій для зйомок вони не орієнтуються на останні новини про обстріли. Хоча і бували виключення. Наприклад, минулого року після влучання в житловий будинок у Львові команда була на місці вже наступного дня.

Вибір маршруту залежить від багатьох факторів. Перший і найважливіший — безпека та отримання дозволів на зйомку від обласних військових адміністрацій. Також враховуються кількість руйнувань, щоб зафіксувати наймасштабніші з них. Незначні пошкодження будинків, наприклад, вибиті вікна, дуже швидко ліквідуються і вже наступного дня після обстрілу може бути нічого фотографувати. 

“Головний фокус кожної зйомки — це зруйновані будівлі та інші інфраструктурні об’єкти. Ми шукаємо про них детальну інформацію. Перевіряємо, чи не знесли їх або відбудували. На основі цих даних складаємо карту маршруту, за яким фотограф їде знімати”, — розповіла Ірина.

Панорама складається з 12 окремих фотографій. Процес її створення триває близько 15 хвилин. А через те, що на одному об’єкті ми знімаємо їх мінімум п’ять, то час роботи від 30 хвилин до двох годин. Ми ретельно перевіряємо чи не потрапило в кадр, наприклад, військове авто. Якщо так, то прибираємо при обробці світлин. Не хочемо, щоб ворог використав наші роботи у своїх підлих цілях”, — поділився фотограф Дмитро.

“Занурити людей в атмосферу”

Команда проєкту вважає, що панорамні світлини найефективніше сприймаються в офлайн-форматі з використанням VR-шоломів. Це дозволяє максимально зануритися в атмосферу і відчути себе на місці зйомки. Тому навесні 2024 року у Львові в центрі архітектури, дизайну та урбаністики “Порохова Вежа” 360war.in.ua організував імерсивний виставковий проєкт під назвою “Тут був мій дім”, на якому представили понад 100 друкованих панорам. Там була й VR-зона, яка дала можливість побачити руйнування “зсередини”.

“По суті, це був підсумок двох років діяльності проєкту 360war.in.ua. На той момент було оцифровано майже 40 населених пунктів. Виставка стала закликом до єднання навколо ідеї дому — від особистого будинку до нашої країни. На кожному з трьох поверхів “Порохової Вежі” розкривався свій сюжет за допомогою різних інструментів. Таких як фото, відео, текст, VR, проєкції, карта, експонати, дим, звук та запах. Усе, щоб відчути себе там, де насправді не хотів би опинитись, але щоб можна було хоч трохи краще зрозуміти людей, які це пережили”, — поділився Тарас Волянюк.

Тарас Волянюк на виставці “Тут був мій дім”

ФОТО: Facebook Тараса Волянюка

Це була перша велика виставка проєкту. Надалі планують проводити її в інших містах України та за кордоном.

“Ми отримали багато відгуків про те, що панорами руйнувань вразили людей та розчулили їх. Ми хотіли, щоб до українців, які втратили своє житло, рідню та минуле спокійне життя було більше емпатії та співчуття. Важливо пам’ятати, що поруч з нами є ті, хто пережив жахіття. І ця виставка нам допомогла це зробити”, — підкреслює Ірина Клачек.

Але проєкт не обмежується лише Україною. Важливо також донести реалії життя тут до людей за кордоном. Команда активно бере участь у різних форумах і заходах, де за допомогою VR-окулярів демонструє іноземцям 30-секундні ролики, створені на основі панорамних світлин. Найчастіше це віртуальна екскурсія зруйнованим літаком “Мрія”, територією аеропорту в Чорнобаївці, Миколаївською ОДА, Бучею та Харковом. 

“Минулого року ми брали участь в безпековому форумі у Варшаві, на виставці в Брюсселі, демократичному форумі в Данії. Цьогоріч — в Міжнародній конференції з питань відновлення України в Берліні. Ми дійшли висновку, що навіть ті, хто добре обізнаний з ситуацією в Україні, коли одягають VR-окуляри та бачать реальні масштабні кадри, залишаються шокованими. Це підтверджує, що нам слід продовжувати свою роботу. Якщо є можливість донести до людей, чому нам потрібна більша підтримка, і показати їм реальні масштаби подій, то ми повинні скористатися цією можливістю”, — підкреслила Ірина Клачек.

Ірина Клачек, головна редакторка 360war

ФОТО: особистий архів Ірини

Ще одна віртуальна екскурсія від компанії ADVIN 

ADVIN Ukraine — компанія, яка займається розробкою та інтеграцією технологій доповненої реальності для різних брендів. Важливим соціальним проєктом є віртуальна екскурсія Київською областю після її деокупації навесні 2022 року

“Нам важливо мати позитивний вплив на українське суспільство, в якому ми живемо в реаліях складного воєнного часу. Ми можемо це зробити, використовуючи технології з якими професійно працюємо роками. Це відбувається в різний спосіб. Наприклад, медійний, коли ми говоримо про віртуальну екскурсію Київщиною. Або просвітницький — на Майдані та Хрещатику встановлені стенди з QR-кодом, по яких можна більше дізнатися про Революцію Гідності та побачити 10 найвідоміших революційних об’єктів у доповненій реальності. Також ми створили реабілітаційні VR-тренажери для військових та цивільних, що втратили кінцівки, які допомагають знизити рівень фантомного болю. Це не благодійність, але ці проєкти направлені на покращення суспільно важливих питань”,  — розповів журналістці СЕО ADVIN Ukraine Артем Чигиринський.

Артем Чигиринський, СЕО ADVIN Ukraine

ФОТО: Facebook сторінка Артема

“Прогулятися зруйнованими вулицями Київщини”

У 2023 році ADVIN Ukraine реалізував проєкт із застосуванням технологій доповненої реальності, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до руйнувань в Україні. Команда організувала зйомки у форматі 360 градусів у Бородянці, щоб створити реалістичні віртуальні екскурсії. В такому відео маленька дівчинка проводить “відвідувачів” по своєму будинку, зруйнованому ракетами та снарядами, спустошеному району та дитячому садочку. Вона також демонструє гойдалку, розташовану навпроти дев’ятиповерхового будинку, у фасаді якого видно дірку від бомби, що простягається через вісім поверхів.

Під час зйомок віртуальної екскурсії Київщиною

ФОТО: Facebook Артема Чигиринського

Для того, щоб побачити відео зруйнованої Київщини потрібні лише VR-окуляри, ніяких додаткових комп’ютерів та шнурів.

Наша головна мета — доставити шматочок України до людей в США і загалом по всьому світу. Ті, хто з якихось причин не хочуть їхати до нас, не можуть до кінця зрозуміти, що тут зробив ворог. Дивлячись на фото та відео з екранів телефонів вони ніколи не зрозуміють масштаби трагедії. Є єдина можливість занурити когось в цю атмосферу. Це віртуальний тур. Коли людина одягає VR-окуляри, то вона може відчути себе на місці подій. Це глибокий імерсивний досвід”, — розповів Артем Чигиринський.

Під час зйомок віртуальної екскурсії Київщиною

ФОТО: Facebook Артем Чигиринський

Команда ADVIN хоче показати руйнування не лише Київщини.  Вже готові створювати нові віртуальні екскурсії з населених пунктів півдня та обирають об’єкти для відео. 

“Наблизити іноземного глядача до реальності подій”

У червні 2024 року команда ADVIN взяла участь у Глобальному саміті миру, який відбувся у Швейцарії. У складі української делегації вони змогли показати проєкти з використанням AR/VR технологій для його учасників. Серед представлених — те саме VR-відео з дівчинкою, яка проводить глядачів своїм зруйнованим війною життям через Ірпінь, Бородянку та Бучу.

Сила відео зруйнованої Київщини доповнювалася галереєю у доповненій реальності, що містила кадри подружжя Ліберових, які з перших днів повномасштабного вторгнення документують злочини росії в гарячих точках України. Але не тільки про війну та її наслідки дізналися відвідувачі саміту миру. ADVIN презентував інтерактивний сайт про справжню українську сучасну культуру — найвідоміші фільми, фотографії та музику.

“Ефект був феноменальний. Вся експозона була в наших VR-окулярах з цим відео. Сотні людей подивилися його тільки за два дні саміту миру. Звичайно, важко зробити кількісну оцінку ефективності. Це не те, що можна порахувати та виміряти цифрами. Тут про відчуття людей, які це подивилися, і вплив на їхні рішення, що можуть позначиться і на нашій країні. Може той, хто відвідав цю віртуальну екскурсію, того ж дня піде розмовляти з президентом США і це може сприяти збільшенню допомоги для України”.

360war і ADVIN Ukraine реалізують проєкти з використанням технологій віртуальної реальності, щоб звернутися до людей по всьому світу. Їхня мета – не лише акцентувати увагу на війні та масштабах руйнувань в Україні, але й сприяти наданню допомоги державі. А для цього вже недостатньо щемливого відео або відвертого фото. Ніщо не замінить особистий досвід. Але одягаючиVR-окуляри віртуальної реальності на хвилини можна поринути в реальну атмосферу українського життя.

“Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читати по темі: Перша рана Ірпеня. Коли відбудують багатоповерхівку, на яку російські окупанти скинули бомби

Катерина Черніговець / 09.08.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ріта Сіобко жила в Нью-Йорку на Донеччині. Мала триповерховий дім та продуктово-продовольчі магазини, перший з яких відкрили з чоловіком ще у 1995 році. До початку великої війни бізнес розвивався, а...

читати історію

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Відбудова по-російськи. Що і як відновила окупаційна влада в захоплених Маріуполі, Сєвєродонецьку та Волновасі?