Відбудова

головна / Відбудова / с. Дмитрівка

Відбудова
Заклад охорони здоров'я

“Ми хочемо повернути людям надію, що все буде добре”. Project HOPE відбудовують Ізюмську амбулаторію

Харківська область , Ізюмський район , с. Дмитрівка

“Ми розуміємо, що неможливо переселити все населення міста і тому треба вчитися жити в поточних умовах, дотримуючись відповідних заходів безпеки. Відбудова, у тому числі медичних закладів, може показати людям, що про них хтось дбає та допомагає. Наш філософський підхід в роботі — повернути людям надію, що все буде добре”, — поділилася з журналісткою “Свій дім” програмний координатор по відбудові Project HOPE Юлія Рудніченко. 

Відбудувати амбулаторію в Ізюмі до кінця року

Харківська область перебуває під постійними ракетними обстрілами від початку повномасштабного вторгнення. Головна будівля Ізюмського ЦПМСД була зруйнована. До війни тут працювали три амбулаторії, які обслуговували 44 676 людей. Зараз населення міста становить 23 293 особи й продовжує зростати. 

Про необхідність відбудови амбулаторії в Ізюмі Project HOPE дізнались від Харківської ОДА за погодженням з МОЗ.

У приміщення, яке організація відбудовує в Ізюмі, влучив російський снаряд – стіни будівлі потріскалися, а дах пошкоджений. Амбулаторія поруч, в якій ведеться прийом, не може вмістити необхідну кількість пацієнтів, адже після деокупації люди почали повертатися додому, а головна будівля ЦПМСД – зруйнована.

“Ми домовилися, що відновлюємо будівлю, яка слугуватиме амбулаторією, та закуповуємо меблі. Працівникам вдалося зберегти частину медичного обладнання і чимало було отримано від інших організацій”, — поділилася Юлія.
Відновлення будівлі почалося в серпні 2023 року. Завершення планується до кінця 2023 року.

Будь-який проєкт має свої виклики, не є виключенням і проєкти з відбудови. Одного разу під час виконання демонтажу будівельники виявили снаряд, хоча ДСНС перевіряв будівлю до початку робіт. Виявилося, що це була оболонка від снаряда, яка не несла небезпеки, проте на певний час зупинила роботи.

Від ремонту до відбудови

Project HOPE почали свою діяльність з реконструкції та реабілітації у квітні 2022 року, коли директор організації вперше приїхав у Бородянську громаду й побачив, що по собі залишили окупанти.

Робота зосереджена на відбудові закладів медичної сфери. Тому першими відремонтованими об’єктами були Бородянська центральна районна лікарня, центральна аптека та ФАП у селі Дмитрівка. Діяльність організації розширилася і на Чернігівщину, де відновили Чернігівський психоневрологічний диспансер, а також разом с партнерами амбулаторію в селі Гончарівське.

“А надалі з ремонтних робіт ми перейшли до більш масштабної відбудови й реалізували проєкт з будівництва Загальцівської амбулаторії”, — поділилася Юлія.

Зведення амбулаторії в Загальцях

Коли Project HOPE приїхали в Загальці Київської області, то побачили, що стара будівля амбулаторії, яка була також пошкоджена внаслідок обстрілів, не відповідала стандартам наданням медичної допомоги. Після оцінки стану амбулаторії, вони вирішили збудувати її з нуля.

Зараз у новій будівлі є окремі кабінети для прийому пацієнтів. Вона забезпечена потрібним медичним обладнанням та устаткуванням, а також має власну лабораторію для забезпечення раннього діагностування захворювань. Її обладнання було заплановано Проджект ХОУП в якості подарунка для людей, які багато натерпілись від початку повномасштабного вторгнення.

Загальна інформація про організацію

Project HOPE (Проджект ХОУП) — це міжнародна організація охорони здоров’я та гуманітарної допомоги, яка здійснює діяльність у більш ніж 30 країнах світу вже понад 65 років.Організація працює над розв’язанням глобальних проблем у сфері охорони здоров’я, щоб дати можливість медичним працівникам рятувати життя та об’єднувати громади в усьому світі.

В Україні організація впроваджує координовану комплексну гуманітарну інтервенцію з березня 2022. За цей час команда підтримала вже близько 400 закладів охорони здоровʼя, місцевих адміністрацій та організацій у 23 областях в різних секторах з загальним бюджетом гуманітарної допомоги в близько 50 млн доларів. Ці активності допомогли напряму понад 1 млн людей.

За час активної роботи організація відкрила 7 офісів в Україні, включаючи Харків і Херсон, де команда була одними з перших після деокупації. Вони також надають допомогу у Молдові та Польщі, де підтримують біженців та приймаючі громади, надаючи первинну медичну допомогу та психосоціальну підтримку.

Читати по темі: Зруйнований росіянами Олександрівський ФАП знову приймає пацієнтів. Як благодійники та волонтери відбудували амбулаторію на Херсонщині

Катерина Черніговець / 23.11.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Підприємство

Відновлення Тростянецького лісгоспу: як підприємство долає наслідки війни в умовах реформування

Філія “Тростянецьке лісове господарство” ДП “Ліси України” — підприємство в Сумській області, що знаходиться за 30 км від кордону. Тростянець, де базується лісгосп, з першого дня повномасштабного вторгнення рф був...

читати історію

“Відновлювати житло під час війни — це як зводити будинок без фундаменту. Але ми ризикнули”. Історія родини Галдашенко

Село Мощун розташоване недалеко від Києва. На початку повномасштабного вторгнення армія рф бомбардувала його з літаків та обстрілювала з артилерії.  Іван Галдашенко з сім’єю багато років на заощаджені кошти будував...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Підприємство

Відновлення Тростянецького лісгоспу: як підприємство долає наслідки війни в умовах реформування

“Відновлювати житло під час війни — це як зводити будинок без фундаменту. Але ми ризикнули”. Історія родини Галдашенко

Мінне поле. Як реабілітувати українські землі від наслідків війни

Святогірськ/Лиман 2.0: голоси людей, які не здаються.”Свій дім” та “Свої” запрошують на публічну дискусію про руйнування і відбудову 

Багатоквартирний будинок

 Унікальна плитка, кіно та “маленький Париж”. У Запоріжжі завершують відновлення будинку в центрі міста, в який влучила російська ракета

Багатоквартирний будинок

Перша рана Ірпеня. Коли відбудують багатоповерхівку, на яку російські окупанти скинули бомби

Житло та реабілітація. У Львові зводять перший з восьми будинків для поранених переселенців

Багатоквартирний будинок

“У наш будинок влучив ворожий дрон, сусіди загинули, а ми тепер без житла”. Історія Тетяни Жарик