Відбудова

головна / Відбудова

Відбудова

“Я відчув, що частину моєї роботи просто знищили”. Керівник сумського “Добробату” ліквідовував наслідки обстрілу на підприємстві, де працює 12 років

зруйновано: квітень 2024 / Сумська область

Армія рф обстрілює Сумщину щодня. Найбільше страждають прикордонні села, але ворожа зброя дістає і далі. Місцевий підрозділ “Добробату” вже 2 роки активно долучається до відновлення області та ліквідації наслідків російських ударів.

“Кількість запитів на допомогу збільшилася, оскільки додалася Велика Писарівка, яка сильно страждає від обстрілів. Зважаючи на ті руйнування, голова громади вже дала нам зрозуміти, що наша робота буде дуже потрібна. Хочеться розширити географію допомоги, але не вистачає робочих рук”, — розповів журналістці “Свій дім” керівник сумського підрозділу “Добробату” Олексій Клюєв.

Зруйнований цех виробничого підприємства

12 квітня 2024 року росіяни здійснили авіаудар по місту Суми. Постраждали будинки та виробниче підприємство. “Добробат” працював на місці атаки та закрив вибиті вікна тимчасовими панелями.

Керівник сумського підрозділу Олексій Клюєв працює на постраждалому виробництві 12 років. Разом з волонтерами він рятував цех від наслідків російського обстрілу.

“За моєї безпосередньої участі в “Насосенергомаш” були зроблені всі ремонтні роботи за 12 років. Коли все побачив, то відчув, що результат моєї праці просто знищується. Але зараз волонтери та працівники об’єдналися. Поки підприємство на простої, люди виходять і працюють над подолання наслідків — закриваємо вікна, лагодимо двері, підключаємо заново електропостачання”, — розповів волонтер.

У постраждалому цеху працювати наразі неможливо, його згодом законсервують. Там мають провести технічне обстеження та фіксацію пошкоджень. 

“Мені сьогодні розказали про токаря, який дивом вижив під час удару. Чоловік працював за стіною цеху, куди прилетіло. Через прильот його відкинуло під стіну та засипало склом. У стані шоку він не відчував травми, тому першочергово накрив свій станок та поскладав різці. Приміщення все в уламках, пилюці, склі, а людина подумала про місце, де працювала!”

“Сільський клуб, школа та будинок”

В селі Самотоївка Сумського району волонтери працюють над відновленням даху сільського клубу

“Клуб був осередком культурного, спортивного, соціального життя. Щоб зберегти всю апаратуру та спортивну залу, нам треба накрити понад 400 квадратних метрів даху”.

В селі Ямне Охтирського району постраждала школа, де колись навчалось 600 дітей. Вона була обстріляна спочатку ракетами С-300, а потім КАБами.

Волонтери вже закрили вікна на першому поверсі. В планах — полагодити дах та закрити інші вікна.

В селі Білка волонтери “Добробату” починають роботи з відбудови зруйнованого будинку, де проживає велика родина. В цьому допоможе НПО Mondo.

“Коли були бої за Тростянець, в їхнє подвір’я прилетів ворожий снаряд та розбив літню кухню. Родина ховалася в підвалі цієї будівлі. Їх засипало, але, на щастя, там були військові й оперативно їх відкопали. В результаті удару — будинок пошкоджений. На місце робіт вже починаємо завозити будівельні матеріали”,  — розповів Олексій Клюєв.

_____________

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читати по темі: Мобільні бригади “Майстерні на колесах” ремонтують пошкоджене житло. Як отримати допомогу

Катерина Черніговець / 18.04.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”