Відбудова

головна / Відбудова / Докучаєвське

Відбудова
Заклад освіти

Один з 12. “Сміливі відновлювати” відремонтували Роганський академічний ліцей на Харківщині

Харківська область , Харківський район , Докучаєвське / Докучаєва

Волонтери благодійного фонду “Сміливі відновлювати” у 2023 році відремонтували КЗ “Роганський академічний ліцей Роганської селищної ради Харківського району Харківської області”. Заклад був пошкоджений під час бойових дій у 2022 році: постраждав другий поверх та дах будівлі. Ліцей став одним із 12 освітніх закладів, кого обрали в рамках Програми “U-LEAD з Європою”. Всі роботи завершили за три місяці, але навчання до цього часу проводиться у дистанційному форматі, оскільки там немає сертифікованого протирадіаційного укриття, наявність якого є умовою очного навчання. 

“В ліцеї я працюю з 1994 року, директоркою стала за пів року до початку повномасштабного вторгнення рф. Тому тут мені все знайоме та рідне. Ми працювали й не думали, що почнеться велика війна, а наш заклад зазнає руйнувань. У грудні 2021 року за підтримки Роганської селищної ради зробили реконструкцію та капітальний ремонт вестибюля. Проведені роботи були зроблені дуже якісно, що навіть штукатурка не потріскалася від вибухових хвиль та прильотів”, — розповіла журналістці “Свій дім” директорка Алла Лук‘янова.

“Чотири ракети летіли на ліцей, але не поцілили в будівлю”

Роганський академічний ліцей розташований між Харковом та Чугуєвом, тому місцеві жителі одразу відчули перші прильоти. Багато людей виїхали, хтось залишився і переховувався в місцевому будинку культури, частина — в укритті Біотехнологічного університету.

“Те, що почалося 24 лютого 2022 року, стало для мене неочікуваним. Поганого передчуття не було, я тоді не дивилася телевізійні програми й не читала новини. Тільки вийшла з лікарняного на роботу. Я пам’ятаю, що в той день мені зателефонувала моя заступниця з господарчої роботи з питанням, що робити  кухарям, бо працівники їдальні починали працювати значно раніше. Ми відправили всіх співробітників додому, а дітей — на вимушені канікули. Тоді ще думали, що на двотижневі, але вийшло довше”, — каже директорка.

Школа розміщена на околиці селища Докучаєвське й оточена студентськими гуртожитками університету. Це стало своєрідним захистом і не призвело до фатальних руйнувань. Хоча в  студентські гуртожитки, які розташовані поряд, летіли фугасні бомби:

“Нам просто пощастило. На заклад летіли 4 ракети. Дві впали на футбольному полі та спортивному майданчику, інші застрягли в метрі від фундаменту ліцею з різних боків”.

Але попри все вищеперерахована будівля ліцею не постраждала. Вибухова хвиля та уламки пошкодили дах, який став протікати, вилетіли вікна, була пошкоджена система центрального опалення. Але вдалося врятувати комп’ютерну техніку. Її заздалегідь перенесли в безпечне місце. 

“Ми хоч і маємо статус сільської школи, але таку сільську школу ще слід пошукати, бо маємо змогу в освітньому процесі використовувати фундаментальну бібліотеку та матеріально-технічну базу одного з найвідоміших вузів України. Засновник ліцею — Роганська селищна рада добре дбає про комп’ютерне забезпечення закладу”, — розповідає Алла Лук‘янова.

“Щоб відремонтувати ліцей, довелося шукати благодійників по всій Україні”

У 2023 році відремонтувати ліцей взялися волонтери організації “Сміливі відновлювати”. Це відбулося в рамках ініціативи, спрямованої на відбудову освітніх закладів, які постраждали внаслідок бойових дій, яку підтримала ULEAD з Європою та Служба зовнішньополітичних інструментів (FPI) Європейської комісії.

“Для того, щоб відремонтувати школу, довелося шукати донорів. Було розуміння, що треба виходити за межі громади. Випадково дізналася про цей проєкт, заповнила форму, залишила контактні телефони та приєднала фото руйнувань. Не мала надії, що це спрацює, але все вийшло”. 

Волонтери за три місяці відремонтували коридор другого поверху, пофарбували стіни, замінили радіатори опалення та електромережі та пошкоджені дерев’яні двері на алюмінієві. Також частково полагоджена була покрівля, проведений монтаж підвісної стелі.

“Вони також планували переробити підвальне приміщення в укриття, де можна було б проводити уроки. Але не вийшло, бо по нормах має бути два виходи, а в нас тільки один, оскільки проєкт школи датований 1975 роком”.

“Батьки першокласників хочуть, щоб їх діти навчалися очно”

Два тижні вимушених канікул для учнів розтягнулися на довше. Але вже в березні 2022 року школа відновила дистанційне навчання. Так проходять навчання і сьогодні. 

“У нас перед кожним навчальним роком починаються важкі розмови з батьками майбутніх першокласників, адже сім’ї зацікавлені в тому, щоб дитина навчалася очно і змушені від’їздити з містечка в більш безпечні регіони України. Через це в цьому році набрали один перший клас, хоча дітей в межах нашого мікрорайону набагато більше”.

Читати по темі: Будівля згоріла на 35%, а на шкільній дошці окупанти залишили напис: “русские – ваши братья”. На Київщині відбудовують Плосківський ліцей

Катерина Черніговець / 19.09.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію