Відбудова

головна / Відбудова / Ягідне

Відбудова
Об'єкт культури

Як Repair Together допомагають відбудовувати житло

Чернігівська область область , Чернігівський район район , Ягідне

Фотограф Олександр Кучинський та айтівець Дмитро Кирпа – друзі, які навесні 2022 року прагнули допомогти жителям звільнених від росіян сіл на півночі України.

Це бажання та «почуття провини» перед тими, хто пережив окупацію, привели їх на Чернігівщину. Там чоловіки побачили жахливу картину.

«Кожен п’ятий будинок зруйнований ущент і немає абсолютно неушкоджених будинків», – розповів Дмитро в інтерв’ю проєкту Ukraїner.

Спочатку допомагала з дрібним ремонтом

Спочатку Олександр та Дмитро взялися допомагати місцевим із дрібним ремонтом: склили вікна та лагодили дахи. Але рук катастрофічно не вистачало. Тому чоловіки запросили долучитися до роботи друзів та знайомих, а ті – своїх. Так, з’явився проєкт Repair Together.

Нині їхні толоки збирають до 200 активістів. Серед них – іноземці з Канади, Німеччини, Польщі, США та низки інших країн. 

Об’єднали вечірки та прибирання

Більшість волонтерів Repair Together – люди творчі, небайдужі до вечірок та є шанувальниками техномузики. Тому в друзів виникла ідея об’єднати прибирання та вечірки.

Першу музичну толоку Дмитро з Олександром організували у будинку культури села Ягідного в Іванівській громаді поблизу Чернігова. Запросили лише 50 друзів. Бо хвилювалися, що місцеві, які прожили під окупацією 26 днів та весь цей час перебували у підвалі школи, не зрозуміють цього перфомансу.  

«Люди приходили й цікавилися діджей-пультом, хотіли спробувати пограти. Ми ніякого негативного фідбеку не зустріли. Нацгвардія також сказала: друзі, класне діло. Ми хочемо кайфувати, проте з великою користю від того, що ми робимо», – згадує Дмитро.

За пів року активісти провели вісім будівельних таборів та три прибиральні вечірки, повністю прибрали від завалів Іванівську громаду. А в селі Лукашівка тієї ж громади під керівництвом виконроба почали будувати сім будинків, у планах на найближчий час – ще дев’ять.

Марина Лапицька / 03.07.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію