Відбудова

головна / Відбудова / Дніпро

Відбудова
Заклад торгівлі та послуг

В’язані сумки та вироби зі шкіри: як подружжя зі Слов’янська створило бізнес у Дніпрі

Дніпропетровська область , Дніпровський район , Дніпро

Мешканець Слов’янська Гай Дудка до великої війни разом з дружиною займався виготовленням виробів зі шкіри та в’язаної тканини. Це було їхнє хобі, яке в 2021 році стало повноцінним бізнесом. Після початку повномасштабного вторгнення рф родині довелося евакуюватися до Дніпра і саме там розвивати свою справу. Гаманці, папки, сумки вони виготовляють власноруч без спеціального обладнання. Наразі мають 50 найменувань товару.

“Розпочинали ми ще на Донеччині, але повноціним бізнесом це стало вже в Дніпрі. Саме тут, після мозкового штурму, виникла й назва та бренд — Leather craft luxury. Наша продукція — це елегантні вироби високої якості за доступними цінами. Маємо великий асортимент, але наш головний товар — це в’язані сумки різних розмірів, моделей та форматів. Ми робимо їх зі шнурів та трикотажної тканини. Також є гаманці, папки, документниці тощо. Загалом 50 найменувань. Все робиться вручну, немає ніякого спеціального обладнання. Виготовлення однієї сумки займає десь два дні. Середня вартість — 800-1000 грн. Наші вироби купують і чоловіки, і жінки. По обов’язках — дружина в’яже, а я працюю зі шкірою. Менеджмент, продажі — теж за мною”, — розповідає Гай Дудка журналісту “Свій Дім”.

“Дім є, але фактично ми безхатьки”

Виїжджати з рідного Слов’янська подружжя вирішило через декілька причин. По-перше, окупанти були близько — в Лимані, Ізюмі та Святогірську. Їхня присутність там створювала ризики для міста. А друга — це вагітність дружини. 

“Вона була на 5 місяці. Народжувати під обстрілами у незрозумілому становищі нам не хотілось. Просто виїхали до Дніпра, винайняли житло й залишилися там. Спочатку думали, що тимчасово, але ні. Це був травень 2022 року. Наприкінці літа усвідомили, що ми тут надовго. Тоді почали шукати нових постачальників та ринок збуту. Бо наші були або з півдня, або зі сходу України”, — говорить Гай Дудка.

Після звільнення Лимана, Святогірська, Ізюма та інших міст подружжя планувало повернутися додому, але продовження бойових дій в регіоні їх зупинило.

“Знову ж таки — чи надовго це? Хочеться якоїсь стабільності, особливо коли маленька дитина та дві великі собаки. Зараз знову є загроза для Покровська й Мирнограда, тобто Донеччину окупанти ніколи не залишать у спокої, я так думаю. З огляду на повномасштабне вторгнення рф навіть повернення лінії розмежування станом на 23 лютого 2022 року вже не можна вважати запорукою спокою. Тому лише повне звільнення Донеччини гарантує Слов’янську нормальне майбутнє, а нам з родиною — безпеку”, — каже чоловік.

Від хобі до власної справи

Спочатку робота зі шкірою була просто хобі, яким Гай займався у вільний час. Все робив у себе вдома у Слов’янську, згодом вже допомагала дружина, яка почала плести сумки. Ідея започаткувати власну справу з’явилася за рік до повномасштабного вторгнення рф. А свою першу рекламу подружжя замовило в інстаграмі вже в січні 2022 року.

“Розвивати бізнес довелося вже у Дніпрі після евакуації. Для наших виробів беремо шкіру великої рогатої худоби — це корова та коза. Інколи ще використовуємо шкіру коня. Особливо там, де треба більш жорсткі елементи. Більшість продажів здійснюємо в інтернеті. Свого магазину в нас немає, але наш товар представлений у бізнес-шоурумі Альони Кучерук. Співпрацювати з нею почали з квітня 2024 року”, — розповідає підприємець.

Плани подружжя на майбутнє — це масштабування продажів на європейські та інші міжнародні ринки.

“Є запит, але треба працювати. Головна проблема — це логістика та пошук цільової аудиторії. Робити поодинокі замовлення не дуже вигідно через транспортування та час”, — каже він.

Читайте ще: “Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Олександр Забродін / 20.10.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення національного технічного університету нафти і газу. Заклад постраждав внаслідок російського обстрілу міста 22 червня 2024 року. Роботи після прильоту російської ракети тривали понад три...

читати історію

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова