Відбудова

головна / Відбудова

Відбудова

В Україні створили сайт з інтерактивною картою для збору коштів на відбудову шкіл

У березні 2024 року українські айтівці запустили рейзингову платформу Pixel Donate, щоб зібрати кошти на відновлення закладів освіти, зруйнованих з початку війни.

В Україні від російських обстрілів пошкоджено понад 3428 навчальних закладів, повністю зруйновано — 365. Найбільше постраждали школи в Донецькій, Харківській, Херсонській, Дніпропетровській, Миколаївській та Запорізькій областях.

Ціль на мільйон

Pixel Donate у співпраці з агенцією CF.Digital та міжнародним благодійним фондом SavED створили сайт, на якому є велика інтерактивна карта Україні, що складається з понад мільйона пікселів. 

“Наша мета — зібрати мільйон доларів, але це символічна ціль. Ми готові залучити більше й масштабувати нашу карту. Бо навіть цих грошей наразі недостатньо, щоб відновити всі школи та відбудувати укриття. Єдина наша проблема зараз, як і всіх проєктів, які збирають кошти на цивільні потреби, це час та фінансова виснаженість людей. В Україні донати надзвичайно впали”, —  розповіла журналістці “Свій дім” Олена Косар, директорка агенції CF Digital.

Співпраця з SavED 

Залучені гроші відразу надходять на рахунок благодійного фонду SavED, який відновлює доступ до освіти в постраждалих від війни громадах. Зараз він допомагає в Київській, Чернігівській, Житомирській, Харківській, Дніпропетровській та Миколаївській областях. 

SavED не тільки відбудовують класи та корпуси навчальних закладів, облаштовують в них укриття, а й ремонтують освітні простори, наприклад, в будинках культури в громадах. Логіка в тому, що вони частіше залишаються вцілілими після обстрілів, а школи – руйнують в першу чергу.

“SavED самостійно вирішує, які школи будуть відбудовані, адже вони краще знають потреби та розуміють динаміку зборів. Адже буває так, що приходить великий бізнес, міжнародна організація і за тиждень акумулюється достатня сума на відновлення об’єкта. Але частіше навіть мільйона доларів недостатньо. І тоді кошти залучаються поступово і роботи проводяться поетапно”. 

Актуальні проєкти на прикладі Миколаївщини

На організацію освітнього процесу в деокупованому місті Снігурівка на Миколаївщині вже залучено 10 млн грн, але збір триває. Протирадіаційне укриття у ліцеї №3 хочуть переробити у “підземну школу”. В процесі зборів коштів фонд поетапно його облаштовує.

У селі Червона Долина під ворожі снаряди потрапили школа і дитячий садочок. SavED за підтримки “U-lead з Європою” облаштували в одному з приміщень будинку культури цифровий освітній центр. За допомогою бізнесу, благодійників та міжнародних донорів, фонд адаптував два крила будівлі під тимчасову школу. Проводиться облаштування укриття. Для реалізації цього проєкту зібрано понад 3 млн грн.

_______

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю платформи Свій дім і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читати по темі: “Будівля в аварійному стані. Її відремонтувати можна, але зараз це небезпечно”. Історія Костянтинівського ЗЗСО № 6

Катерина Черніговець / 04.04.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

У 2024 році ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла. Це нова допомога від держави, яка розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї, враховуючи рівень доходу та вартість оренди в конкретному регіоні....

читати історію

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Дитячі спогади мають бути приємними та теплими — не про біль, не про війну, не про поранену маму. На жаль, життя українських дітей змінилося після вторгнення рф. Їхнім сім’ям довелося...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Субсидія на оренду житла для ВПО. Хто може претендувати?

Ми відкрили другий збір на літній кемп для дітей, які втратили свій дім. Підтримай!

Приватний будинок

Дім розбитий, а десь у дворі залишився лист паперу з написом “ми повернемося”. Історія подружжя Руденків

Приватний будинок

Новий дім для шістьох дітей, 12 собак та котів. Історія родини Павлових, які евакуювалися, щоб не потрапити в окупацію

Приватний будинок

“Наше село було в окупації майже 8 місяців. Після звільнення ми прожили спокійно лише три дні”. Історія Михайла Гречаного

Об'єкт культури

Олексій Скоркін залишив банківську сферу й відкрив музей борщу та сала. Окупанти знищили унікальну хатинку на Сумщині

Багатоквартирний будинок

“Квартира згоріла 2 роки тому через російські обстріли. Живемо без комунікацій та не знаємо, що буде з нашим будинком”. Історія Світлани Орєхової

Що треба фіксувати першочергово — зруйновану інфраструктуру чи житло? Читайте в кейс-стаді “Святогірськ 2:0”