Відбудова

головна / Відбудова

Відбудова
Житло

“Ми хочемо якнайшвидше та ефективніше відновити Україну. Три об’єкти, до відбудови яких долучилися “Сміливі відновлювати”

Київська область , Бучанський район

“Ми розуміємо, що відбудова України — це довгий, тяжкий та надважкий процес. Ми вже рік їздимо по Київщині розбирати завали. Коли приїжджаємо до нової локації, то іноді здається, що вони просто не закінчуються”, — поділилася з журналістами “Свій дім” комунікаційниця “Сміливі відновлювати” Таїсія Оріховська.

Починали з розбору завалів на Київщині

Волонтерська ініціатива “Сміливі відновлювати” розпочала свою діяльність з розборів завалів на Київщині після її деокупації. Після першої толоки організація почала рости й наразі у них вже більше ніж 2000 волонтерів, з яких є професійні будівельники та люди без досвіду роботи, які просто хотіли допомогти. 

“Сміливі відновлювати” починали толоки в Київській області – Ірпінь, Буча, Горенка, Гостомель. Організація запустила волонтерський будівельний табір в селі Лихачів Чернігівської області. 

Також “Сміливі відновлювати” виграли грант на відбудову 12 шкіл, який вже знаходиться на фінальній стадії, а в рамках проєкту “Сміливі документувати” розказали історії людей, які потребують відновлення житла. І зараз вони збирають кошти на відбудову цих будинків.

“Ми провели в будинок Надії всі комунікації”

В Горенці Київської області живе пані Надія. Через російську агресію її будинок був повністю зруйнований, він не піддавався відновленню та його можна було лише знести.

“Вона звернулася до нас по допомогу і ми всю осінь та зиму їздили до неї й розбирали завали”, — розказала Таїсія.

Після цього, пані Надії отримала модульний будинок від іншої волонтерської організації, але там не була підключена електрика та внутрішні комунікації. “Сміливі відновлювати” долучились і завдяки волонтерам з будівельним досвідом, зробили так, щоб у будинку було комфортно жити.

“Ми з нею постійно на зв’язку і вона дуже рада, що в неї з’явився будинок з внутрішніми комунікаціями й не треба бігати на вулицю”, — поділилася Таїсія.

“Людмила сховалася і дивилася, як її будинок горить”

У пані Людмили з Гостомеля повністю згорів будинок через напад рф. Це сталося тоді, коли біля її оселі базувалися росіяни, вони обстріляли його і він почав горіти. Людмила хотіла хоч якось загасити пожежу, але загарбники почали по ній стріляти.

Все, що могла зробити жінка — це сховатися і дивитися, як її будинок горить.

“Сміливі відновлювати” познайомилися з Людмилою під час реалізації проєкту “Сміливі документувати”.

“Ми активно зараз з нею співпрацюємо. Проводимо їм воду та всі внутрішні комунікації, а інша організація надала модульний будиночок”, — розказала Таїсія.

“Лідія запросила нас на новосілля”

Лідії з Горенки “Сміливі відновлювати” допомогли розібрати завали, а після волонтери з США встановили модульний будинок. Таїсія каже, що цей дім великий та комфортабельний.

“Особливість в тому, що щоб встановити модульний будиночок треба, щоб було вільне місце. А коли в тебе на території повністю зруйнований будинок, а за розбір завалів ніхто не хоче братися, це стає проблематичним. Лідія була дуже нам вдячна, що ми допомогли розібрати всі завали”, — розказала Таїсія.

Декілька днів назад координаторів толок, які були причетні до розбору її зруйнованого будинку, пані Лідія запросила на новосілля. 

“Лідія такий стіл накрила, наче це було весілля, а не новосілля. Я розумію, що модульний будинок — це не те саме, що звичайний, але краще, ніж залишитися зовсім без житла”, — поділилася Таїсія.

Читати по темі: Хата-мазанка. “Сміливі відновлювати” відбудовують стіни школи за давньою українською технологією

Катерина Черніговець / 08.09.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію