Відбудова

головна / Відбудова

Відбудова
Багатоквартирний будинок

Як «Мій дім – Україна» допомагає відновляти будинки на Київщині

Понад місяць Київщина перебувала під окупацією російського ворога. За цей час загарбники безжально знищували місцеві громади, не шкодуючи ані людей, ані будинків. Мародерство, цілеспрямовані артилерійські обстріли та просто псування майна місцевих жителів. Тож, коли 2 квітня 2022 року Збройні сили України звільнили регіон, то відкрилася жахлива картина руйнувань.

Тоді адвокатка Тетяна Чебан, яка також живе на Київщині, але її населений пункт від російської орди врятувала річка Ірпінь, відчула поклик допомагати сусідам, яким пощастило менше.

Мій Дім – Україна

«Коли пройшов період шоку, болю і адаптації, я вирішила заснувати фонд і допомагати людям Київщини з відновленням житла. Я працювала юристом у будівельній сфері близько 15 років, тому ця тема мені близька», – розповіла платформі «Свій дім» засновниця благодійного фонду «Мій Дім – Україна» Тетяна Чебан.

Фонд почав працювали у серпні 2022 року. Займається дрібними та середніми ремонтами у Гостомелі, Ірпені, Горенці. У планах – відбудовувати будинки повністю.

З вересня благодійна організація допомогла з ремонтами 5 сім’ям

З вересня благодійна організація допомогла з ремонтами п’яти родинам. Гроші на реалізацію проєктів збирали через друзів та знайомих, а працювати залучили волонтерів.

«Для мене тема благодійності нова, постійних донорів чи бізнесів, які б підтримували, немає. Тому це і власні кошти, і кошти людей, які мені довіряють. Це і мої друзі, друзі друзів»

Найбільше засновницю фонду Тетяну Чебан вразила історія 70-річної бабусі Ганни з Ірпеня. Під час окупації росіяни розстріляли її чоловіка на власному подвір’ї, а також частково знищили будинок, де жила колись щаслива родина. Попри всі втрати, жінка не втрачає оптимізму та чекає з фронту сина, який нині служить у ЗСУ.

«У неї були дві стіни розбиті снарядами, дірки в стінах. За цю роботу ніхто не хотів братися. Ми взялися… Зараз закінчуємо утеплення фасаду. Нам погода заважала вчасно це зробити: дощі, сніги, морози…»

Наразі на допомогу фонду чекають ще 77 родин, будинки яких пошкодила або зруйнувала війна.

Марина Лапицька / 03.07.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Пусті вікна, крізь які чорніють вигорілі квартири. Обвалені панелі будівель, ніби зруйновані карточні будиночки. Вулиці, які проросли бур’янами. Саме так виглядала Північна Салтівка після першого року російських обстрілів. Цей мікрорайон...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань

Відбудова по-російськи. Що і як відновила окупаційна влада в захоплених Маріуполі, Сєвєродонецьку та Волновасі?