Відбудова

головна / Відбудова

Відбудова
Підприємство

Бізнесмен з Оріхова Геннадій Петров відновив підприємство з виробництва сільгосптехніки в Запоріжжі

Запорізька область

Геннадій Петров з прифронтового Оріхова Запорізької області мав власний бізнес — підприємство, яке виготовляє спеціалізовану сільськогосподарську техніку. Це обладнання для прибирання та перевезення органічних добрив на тваринницьких фермах та для внесення органіки на полях. Після початку повномасштабного вторгнення рф чоловік разом з колективом покинув місто та релокував виробництво до Запоріжжя. В обласному центрі майже з нуля відновив власну справу. Техніка та будівля в рідному місті були знищені обстрілами окупантів ще два роки тому. Найсильніший обстріл стався на 16-ту річницю підприємства.

“В травні 2022-го ми почали евакуацію техніки. Думали, що їдемо на два тижні. Забрали все, що змогли. Один зі станків транспортували понад 10 днів. Вивезення всього майна відбувалося під масованими російськими обстрілами. Бригада з восьми працівників була на роботі з 5 години ранку й до вечора, періодично ховаючись у підвалі. Були влучання авіабомб, касетних снарядів та РСЗВ. У нас багато габаритної техніки та обладнання, які забрати не вдалося. Деякі важать по 10 тонн й більше. Є й по 30 тонн, їх навіть спецтехніка не візьме, — розповідає чоловік журналісту “Свій дім”.

Техніку підприємства купували в Україні та за кордоном

Бізнесом Геннадій Петров почав займатися у 2000-му році. Спочатку це був продаж сільгоспзапчастин, потім ремонт техніки. Згодом виникла ідея створити власне підприємство.

Будуватися ми почали у 2007 році. Стартували з обладнання для прибирання гною на тваринницьких фермах. Через декілька років освоїли причіпну техніку для перевезення рідких вантажів, а саме гною. Це герметичні причепи від 5 до 12 тонн. Також ми виробляємо гноєрозкидачі  від 7 до 14 тонн, вони вносять будь-яку органіку на поля. Ми мали попит по всій Україні, особливо в Черкаській, Вінницькій, Полтавській, Сумській та Житомирській областях. Продавали й за кордон. В нас є конструкторське бюро. Всі вироби ми розробляли, тестували та патентували самостійно. Нові роботи презентували на тематичних виставках, які неодноразово відвідували за ці 17 років”.

На підприємстві, яке нині знаходиться за вісім кілометрів від лінії фронту, до великої війни працювали 60 людей. Зараз лишилася половина.

“Майже весь колектив у нас був місцевий, оріхівський. Брали людей без досвіду й робили з них спеціалістів. Вони росли разом з нами. Зараз хтось служить в ЗСУ, хтось виїхав за кордон. Зі мною в Запоріжжі половина — це 30 робітників”, — говорить Геннадій.

В рідному місті площа підприємства займала 20 тисяч квадратних метрів, а в Запоріжжі — лише 1500.

Плани на майбутнє

Попри втрату обладнання та частини колективу підприємство продовжує роботу. В планах власника — неодмінно повернутися в Оріхів після закінчення війни та відновлювати бізнес вдома.

“Нас врятувала репутація. Після подій 2014 року на 20 відсотків впали обсягу продажів, після 2022-го — на 80, бо ми майже все втратили. Але за рахунок того, що ми 17 років на ринку й нас знають наші постійні клієнти, ми продовжуємо роботу. Найголовніше зараз — це зберегти підприємство. Врятувати колектив, бо багато людей залишилися без домівки. Це наші робітники, з якими ми працюємо багато років. Ми як родина. Є ті, хто разом з нами вже 10 й 15 років — майже від самого початку”, — каже підприємець.

Читайте ще: Переселенці з Торецька відновили роботу модельної школи в Дніпрі

Олександр Забродін / 29.07.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ріта Сіобко жила в Нью-Йорку на Донеччині. Мала триповерховий дім та продуктово-продовольчі магазини, перший з яких відкрили з чоловіком ще у 1995 році. До початку великої війни бізнес розвивався, а...

читати історію

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань