Відбудова

головна / Відбудова / Колонщина

Відбудова
Підприємство

“Еко-Країна”: рідкісні рослини та ландшафтний дизайн. Бахмутянин Владислав Чурілов релокував бізнес на Київщину

Київська область , Бучанський район , Колонщина

Владислав Чурілов з Бахмута понад 10 років займається вирощуванням саджанців декоративних та плодово-ягідних рослин. Його підприємство “Еко-Країна” — це одночасно інтернет-магазин та сервіс з надання різноманітних видів ландшафтних робіт, а саме дренаж, автополив, висадка, догляд території та послуги з обробки та лікування дерев, кущів та квітів. Неподалік рідного міста чоловік мав великий розсадник на 17 гектарів. Зараз на тому місці йдуть бої, російська армія знищує все на своєму шляху. В 2019 році підприємець створив садовий центр на Київщині. Саме туди він релокував бізнес після повномасштабного вторгнення. 

“Багато років тому я через особисті обставини потрапив на Київщину. Мені тут дуже сподобалося, навкруги ліс, краса. Відразу зрозумів, що це моє місце. Я вирішив, що тут буде наш садовий центр. Це було у 2019-му, а за рік ми вже зачищали територію та почали садити рослини. Це село Колонщина біля Макарова. Зараз у нас один гектар землі. В сезон в нас працюють 30 людей, а постійний колектив — це 12 співробітників. Майже всі вони — наші колеги з Донеччини”, — розповідає підприємець журналісту “Свій Дім”.

На місяць довелося покинути садовий центр

Саме на Київщині чоловік зустрів вторгнення рф. На підприємстві Владислава на той момент проходили практику студенти, зокрема й з Донеччини.

“Прокинувся 24 лютого й подумав, що знову це все почалося. Ще свіжими були спогади про події 2014-2015 років. На цей раз ми навіть не встигли оговтатись. Ми ходили до військових й просили дати нам зброю, але нам відмовили. Поки все відбувалося, то село опинилося в оточенні, тому 6 березня ми втекли, бо залишатися було небезпечно — росіяни не дуже люблять громадських активістів, а я якраз один з них. Ми зібрали колону машин з навколишніх населених пунктів та через знайомих дізналися про більш-менш безпечний шлях евакуації. Виїхали полями під обстрілами та рушили на захід України. Там на Рівненщині я почав займатися гуманітаркою. Зокрема багато міжнародних організацій та партнерів надавали через мене допомогу мешканцям Київщини та інших областей”, — розповідає підприємець.

В квітні 2022 року від знайомих військових Владислав дізнався, що село Колонщина деокуповане. Чоловік одразу приїхав й почав відновлювати комунікації на підприємстві та допомагати людям.  

“На щастя наш садовий центр не постраждав. Дуже сильно у відновленні бізнесу нас підтримали місцеві. Вони приходили до нас й купували рослини, проявляючи солідарність. Така колективна підтримка мене дуже вразила”, — згадує він.

Події 2014-2015 років змусили перенести частину бізнесу ближче до столиці

Владислав Чурілов народився в Покровську, освіту здобув у Донецьку. Разом з дружиною вони жили в Бахмуті, де й започаткували бізнес. До рослинництва прийшли не одразу.

“На початку це була сфера харчування, потім — ремонт електроніки, а вже згодом — рослинництво. Мені подобалися всі ці напрямки. Займатися треба тим, що тобі по душі. Саме вирощувати рослини я почав в 2012 році. Батьки дружини працювали в цій сфері з 1980-х років, тому стартувати було легше. Після подій 2015 року, коли місто звільнили від бойовиків так званої “днр”, я зрозумів, що ніхто не поїде купляти саджанці на лінію бойового зіткнення, тому треба було якось частково релокувати бізнес, щоб мати змогу представити його покупцеві. Тоді у нас вже була своя продукція, яка по якості не поступалася західним компаніям, а ціна була меншою”, — розповідає підприємець.

Російська армія знищила розсадник під Бахмутом

Під Бахмутом у Владислава було повноцінне виробництво, де вирощували та обробляли саджанці. Це був материнський хаб. 

“Це села Богданівка та Калинівка. У нас там було 17 гектарів землі під повну посадку. Ми працювали по всій Україні. Наші саджанці були в Одесі, Львові, Дніпрі, Івано-Франківську та інших містах. Після початку повномасштабного вторгнення рф я відразу зрозумів, що на Донеччині будуть активні бої, тому зайнявся евакуацією техніки. Востаннє я був там восени 2023 року. Тоді ми привезли хлопцям на фронт допомогу. Під час поїздки потрапили під обстріл, я отримав контузію й тепер маю проблеми з зором — зараз готуюся до операції на очах”, — говорить чоловік.

Зрештою частину саджанців вдалося вивезти. Владислав навіть зняв останній візит до розсадника на відео на пам’ять. Загалом врятувати вдалося не більше 2-3 відсотків майна. 

“Наш будинок у Бахмуті також зруйнований, я з дрона від армійців бачив те, що від нього залишилося. Це сталося теж восени 2023 року, через місяць після моєї останньої поїздки. У селі на Київщині ми знімаємо оселю. До війни я тут залив фундамент та планував зводити дім, але поки що через обставини все стоїть. Після звільнення Донеччини та стабілізації ситуації ми плануємо повернуся назад. Все відбудуємо, розмінуємо й відновимо бізнес та життя. Обов’язково будемо подавати заяву до міжнародного реєстру збитків, коли відкриється категорія для бізнесу. Паралельно шукаємо усілякі гранти”, — говорить чоловік.

Конкуренція, плани та ексклюзивні рослини

“Тут під Києвом та вдома на Донеччині були фірми з аналогічною продукцією. Розсадників багато, але в нас є головна перевага — це ексклюзивність асортименту. Наприклад, черемша Шуберта. Ми першими почали розводити масово цей вид і продавати. Це була унікальна пропозиція”, —  каже підприємець.

Наразі в планах Владислава —  збільшення території. Не тільки на Київщині. Він має невеликий розсадник на Волині, де є рослини, які вдалося вивезти з-під Бахмута. 

“Вже незабаром вони будуть в продажі. Ще ми викопали озеро біля нашого садового центру на Київщині, де хочемо зробити зону відпочинку для бійців ЗСУ. Це місце для релаксу — ліс, пташки, рибки та декоративні квіти й рослини. Тут військові можуть говорити одне з одним або з військовим психологом. Наприклад, навіть зі мною, бо я закінчив відповідні курси”, — говорить чоловік.

Також Владислав хоче розводити рідкісну ягоду, якої взагалі немає в Україні. Оприлюднювати її назву підприємець відмовляється, бо каже, що це комерційний секрет. 

“Є лише одна країна, де вона є у великій кількості. Ягода корисна, бо містить речовини, що запобігають виникненню холестеринових бляшок”.

Від продажів до громадської діяльності

За весь час існування “Еко-Країни” було укладено та реалізовано понад 500 договорів з ландшафтного проєктування та озеленення, а загальна площа висаджених рослин сягнула більш ніж 500 тисяч дерев та 1,5 мільйона чагарників та квітів. Бізнес Владислава Чурілова також є базою громадської організації з аналогічною назвою. Мета ГО — допомога військовим, переселенцям та впровадження проєктів з озеленення України.

“Ми допомагаємо дитячим будинкам, паркам маленьких містечок та селищ, відновлюємо зелені території у містах прифронтових зон. Реалізуємо ініціативи з покращення екологічного стану країни та охорони природи. Збираємо кошти на оснащення, екіпірування, зброю та транспорт для підрозділів ЗСУ, особливо тих, що стоять на Бахмутському напрямку. Також психологічно та матеріально допомагаємо вимушеним переселенцям. Наприклад, запустили продаж деяких саджанців з націнкою. Весь додатковий прибуток пішов на будівництво житла під Києвом для ВПО. Проєкт називається — рослини незламності з Бахмута”, розповідає він.

Для читачів, які люблять вирощувати дерева у своєму саду, Владислав радить наступне.

“Серед декоративних — це різнокольорова сакура, хіт сезону, вона вирощена ще на Донеччині та неймовірно квітне. Якщо плодово-ягідне дерево, то мій фаворит — це яблоня Ред Чіф”.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Читайте ще: Міжнародний реєстр збитків. Нові правила та можливості для подання заяв

Олександр Забродін / 05.09.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ріта Сіобко жила в Нью-Йорку на Донеччині. Мала триповерховий дім та продуктово-продовольчі магазини, перший з яких відкрили з чоловіком ще у 1995 році. До початку великої війни бізнес розвивався, а...

читати історію

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань