Допомога

головна / Допомога

Допомога
Житло

В Україні створили онлайн-платформу ”Україна – це дім” для переселенців, які шукають допомогу та прихисток за кордоном або в межах держави

В Україні створили онлайн-платформу ”Україна – це дім” для переселенців, які шукають допомогу та прихисток за кордоном або в межах держави. Ресурс був розроблений Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців. Тут можна отримати інформацію щодо прав та умов перебування українців за кордоном або їх повернення в Україну. А також соціальні програми підтримки, включаючи житло, працевлаштування та інші види допомоги.

Зокрема, у розділі поширених запитань можна отримати інформацію про статус тимчасового захисту, перетин кордону, навчання у школі та надання медичних послуг.

За допомогою платформи біженці отримуватимуть перевірену та актуальну інформацію, яка допоможе їм зважено вирішити, чи повертатися в Україну, чи залишитися в приймаючій країні. Це дозволить їм повноцінно скористатися всіма доступними послугами та правами як в межах власної держави, так і за кордоном.

На платформі “Україна – це дім” також можна дізнатися про умови проживання та адміністративні вимоги в більшості європейських країн: Німеччині, Данії, Молдові, Нідерландах, Польщі, Болгарії, Чехії, Литві, Фінляндії та інших.

Також українці можуть зателефонувати до регіонального кол-центру УВКБ ООН (безкоштовно з будь-якої країни) і поговорити з його співробітниками, а також взяти участь у доповнення інформації та питань, які слід висвітлити. УВКБ ООН уповноважено захищати права біженців і гарантувати, що всі держави дотримуються своїх зобов’язань, визначених міжнародним правом щодо біженців. Це включає право на добровільне повернення додому в умовах безпеки та гідності.

Німеччина — як приклад

Якщо ви отримали тимчасовий захист у Німеччині, то платформа надасть вам вичерпну інформацію про право на подальше перебування та доступ до всіх видів послуг у цій країні. Якщо громадянин України розглядає варіант повернення дододу, то тут також можна скористатися інформацією про адміністративні процедури, які необхідно завершити у Німеччині перед від’їздом. Федеральне міністерство внутрішніх справ на своєму центральному порталі підтримки Germany4Ukraine зібрало всю інформацію для біженців щодо різних питань – в’їзд, реєстрація, проживання, надання притулку, допомога та повернення в Україну. Портал містить інформацію, надану федеральними землями, а також іншими регіональними платформами підтримки українців та всі необхідні посилання.

Наприклад, у разі повернення в Україну назовсім громадянин повинен повідомити та скасувати німецьку реєстрацію в різних відповідних органах та установах, таких як орган у справах іноземців, центр зайнятості, та органи, відповідальні за реєстрацію місця проживання.

Контракти, на кшталт договори оренди, трудові угоди та інші, укладені в Німеччині також повинні бути розірвані в межах узгодженого договором терміну.

Те саме стосується медичного страхування або навчання дитини в школі — відмова у письмовому вигляді має бути відправлена відповідній структурі з дотриманням правил тієї чи іншої федеральної землі країни.

Даний проєкт розпочався зі співпраці між Міністерством відновлення України та Управлінням Верховного Комісара ООН у справах біженців, щоб допомогти людям отримати підтримку з відновлення пошкодженого чи зруйнованого житла або отримати компенсацію від держави.

Читайте ще: Міжнародний реєстр збитків. Нові правила та можливості для подання заяв

Олександр Забродін / 06.08.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення національного технічного університету нафти і газу. Заклад постраждав внаслідок російського обстрілу міста 22 червня 2024 року. Роботи після прильоту російської ракети тривали понад три...

читати історію

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Заклад освіти

В Івано-Франківську завершили перший етап відновлення університету нафти й газу, який постраждав після російського обстрілу

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова