Допомога

головна / Допомога / Запоріжжя

Допомога

 У Запоріжжі збільшилася кількість шелтерів для переселенців

Запорізька область , Запорізький район , Запоріжжя

Понад 200 тисяч переселенців живуть на вільній території Запорізької області. Їхні первинні потреби — це житло та безпека. Впродовж 2 років повномасштабної війни з рф державою та волонтерами було відкрито низку шелтерів для ВПО в регіоні. Їхня кількість збільшується, оскільки люди потребують допомоги. Особлива увага приділяється дітям, людям похилого віку та особам з інвалідністю. 

Відділення для родин з дітьми від ГО «Захист жінок України»

В Олександрівському районі Запоріжжя відкрили відділення для родин з дітьми та людей похилого віку. У приміщенні є все необхідне для комфортного проживання – зручні двоповерхові ліжка, кухня з усім необхідним обладнанням та санітарні кімнати. Притулок розрахований на 40 людей. Прихисток облаштувала громадська організація «Захист жінок України» у співпраці з вітчизняними та міжнародними благодійними організаціями. Раніше волонтери вже зробили у цьому шелтері кімнати для мам з дітьми.

Шелтер матері та дитини у Кушугумській громаді від благодійників

Запорізькі переселенці Інна та Олег Політови втратили дім після початку вторгнення рф. Переживши втечу з рідного міста подружжя опинилося в Кушугумі та заснувало громадську організацію «Шляхом добра». Місцева влада підтримала ідею створення шелтера для матерів та дітей й знайшла приміщення, а благодійники облаштували притулок всім необхідним. Відкриття відбулося 24 квітня 2024 року.

Шелтер «Без меж» для маломобільних категорій населення

Сучасний комфортний шелтер, який запрацював у березні 2024 року, повністю пристосований під потреби людей з інвалідністю та маломобільних громадян, які евакуюються до Запоріжжя. Його облаштував БФ «АРТАК Разом до мрії» у партнерстві з БФ «Схід SOS». Тут переселенці з окупованих, звільнених та прифронтових територій можуть проживати до моменту виїзду в інші регіони чи за кордон. Також людям надають безкоштовну допомогу психологів, юристів і соцпрацівників. Зараз тут перебуває 21 людина. У майбутні планах благодійників —  розширення притулку та створення додаткових кімнат.

Шелтер громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Патріот»

На початку червня 2023 року ГО «Всеукраїнське об’єднання «Патріот» відкрила у Запоріжжі прихисток для переселенців, які через війну втратили житло й опинились у скрутному становищі. У притулку може одночасно проживати до 60 людей. Також волонтери допомагають з відновленням документів.

Дізнатися всі деталі, контакти та умови заселення можна на Фейсбук-сторінці Асоціація шелтерів Запоріжжя — це єдина платформа, яка збирає інформацію про подібні установи.

Читайте ще: Компенсація за житло в окупації: Рада прийняла за основу законопроєкт

Олександр Забродін / 26.06.2024

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

Тетяна Сітоленко народилася на Київщині, але своїм рідним домом називає Залізне на Донеччині. Саме в цьому місті прожила 47 років. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році змусило її переїхати до...

читати історію

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

На третій рік повномасштабного вторгнення рф в Любомирівку Миколаївської області повертаються люди. Наразі там мешкає понад 200 людей, з них — 20 діти. Ситуація залишається небезпечною, але село, розташоване за...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Багатоквартирний будинок

“Після втрати дому я не здаюся і намагаюся розвивати свою лялькарську справу на Київщині”. Історія Тетяни Сітоленко

“Лише одиниці обрали компенсацію, більшість хоче відновити житло”. Історія волонтерки Валентини Кондрат’євої

У Реєстрі збитків для України вже понад 10 тисяч заяв, найбільше — з Маріуполя

Як отримати житло в кредит: детальний огляд оновленої програми єОселя

Приватний будинок

“Ти роками будуєш житло, а потім їдеш звідти з однією сумкою. Тому що з двома можеш не зайти в евакуаційний потяг”. Історія Ріти Сіобко

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію