Допомога

головна / Допомога / Прибузьке

Допомога
Житло

Волонтер з Одещини будує будиночки для переселенців

Миколаївська область , Миколаївський район , Прибузьке

До повномасштабного вторгнення житель Одещини Олег Зіньковський навіть припустити не міг, що він робитиме тимчасові будиночки для українців, чиї рідні стіни зруйнували російські снаряди… Адже за освітою чоловік філолог, в аспірантурі вивчав філософію…

Але, коли через відсутність досвіду та відповідних навичок, пана Олега не взяли до війська, ідея як  стати корисним під час війни, виникла спонтанно.

 «Напередодні Великодня я побачив сюжет по ТБ, в якому бабця, здається, з Бучі навідріз відмовилася евакуюватися зі свого розбитого будинку. Як її тільки не вмовляли, показували відео, як гарно буде там, куди її хочуть відвести. Але вона відмовилася. Тоді волонтери зробили та привезли їй будиночок-вагончик. Жінка була рада як дитина: качалась по диванчику, плигала на ньому. Це мене вразило! І виникла ідея будувати тимчасове житло», – розповів платформі «Свій дім» Олег Зіньковський.

Щоб усе було за законом, перш ніж почати будувати волонтер створив благодійний фонд «Гільдендорф». Саме таку німецьку назву колись носило село Красносілка на Одещині, де живе пан Олег.

Наразі його фонд вже може похвалитися реалізованим проєктом. Це будиночок для жінки Антоніни з села Прибузького на Миколаївщині. Її обійстя серед найбільш зруйнованих. Але виїжджати жінка не хоче. Хоча більшість її односельців так і зробили. До російського вторгнення в селі жили півтори тисячі людей, наразі – лише 120.

«Село розташоване в 23 км від Миколаєва, майже на кордоні з Херсонщиною. Там у травні лінія фронту проходила за три кілометри. Тому скрізь зруйновані будинки, пробиті ворота, табуни кинутих собак…», – описує свої враження від першої поїздки у Прибузьке Олег Зіньковський.

Про це село волонтер дізнався від переселенців з Миколаєва, які переїхали на Одещину. 11 грудня 2022 року він уперше туди завітав разом з однодумцями, щоб знайти людину, яка потребує тимчасового житла. А вже 13 січня на подвір’ї жінки встановили її новий дім.

 «Коли відвезли та передали будиночок, то розумієш, що саме у таких миттєвостях є сенс життя, є заради чого жити».

Марина Лапицька / 29.06.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Пусті вікна, крізь які чорніють вигорілі квартири. Обвалені панелі будівель, ніби зруйновані карточні будиночки. Вулиці, які проросли бур’янами. Саме так виглядала Північна Салтівка після першого року російських обстрілів. Цей мікрорайон...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань

Відбудова по-російськи. Що і як відновила окупаційна влада в захоплених Маріуполі, Сєвєродонецьку та Волновасі?