Допомога

головна / Допомога

Допомога
Житло

Забронювати кошти: у “Дії” запрацював обмін сертифікатів на житло

З 27 грудня 2023 року розпочалася виплата компенсацій українцям, чиє житло було зруйноване внаслідок війни. 

Кожен, хто вже отримав житловий сертифікат, може забронювати кошти для купівлі будинку або квартири через застосунок “Дія”.

Навіщо “бронювати кошти” і чому може бути повторна заява?

“Забронювати кошти” необхідно, щоб система знала, що ви плануєте придбати житло. Протягом 5 робочих днів, надійде підтвердження в “Дія” про те, що кошти заброньовані.

Далі у вас є 30 днів, щоб оформити угоду купівлі-продажу нового житла. Якщо ви не встигнете за цей час – потрібно буде повторно подавати заяву на бронювання коштів.

Як припинити право власності на зруйнований об’єкт нерухомості

Це можна зробити у нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора або в ЦНАПі. 

Для цього потрібні:

  • заява 
  • документ, що засвідчує право власності
  • техзвіт про повне знищення майна, який видає комісія органів місцевого самоврядування.

Нотаріуси вносять відомості в Реєстр пошкодженого та знищеного майна, перевіряють припинення права власності на зруйнований об’єкт та оформлюють угоду купівлі-продажу на придбане житло. 

Оформити угоду купівлі-продажу за житловий сертифікат можуть виключно ті нотаріуси, які підключились до електронного кабінету в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна.

Перша частина державних нотаріусів уже пройшла навчання по роботі з житловими сертифікатами. З переліком цих нотаріусів можна ознайомитись тут. Він оновлюється по мірі надходження нових заяв. 

Квартира або будинок в будь-якому регіоні України

Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що житло можна придбати як на первинному чи вторинному ринках у в будь-якому регіоні країни, незалежно від того, де знаходиться зруйнована нерухомість. Це може бути будинок або квартира.

“Якщо вартість обраної вами нерухомості вища, ніж вартість сертифіката ви можете доплатити з власних коштів. Разом з тим, можливо об’єднати кілька сертифікатів для придбання одного об’єкту нерухомості. Якщо вартість нерухомості менша, ніж номінал сертифікату — різницю ви зможете отримати вже з прийняттям процедури стягнення репарацій з рф”, — підкреслив Кубраков.

Станом на 27 грудня 2023 року сформовано 1636 сертифікатів на суму понад 3 мільярди гривень. Компенсації будуть здійснюватися в межах наявного обсягу коштів на небюджетному рахунку Мінінфраструктури до його закриття:

На цьому етапі на сертифікат можливо тільки купити квартиру або будинок. Але вже в січні-лютому очікуємо можливості реалізації сертифікату на придбання будматеріалів та замовлення робіт – для тих, хто хоче побудувати новий будинок самостійно, на власній земельній ділянці”.

Що з обстеженням житла на тимчасово окупованих територіях?

Також за словами міністра триває експериментальний проєкт з обстеження житла на тимчасово окупованих територіях. У першому кварталі очікуються перші результати, які стане можливо масштабувати на інші ТОТ.

Знайти відповіді на найпоширеніші запитання, оновлення програми або дати свій зворотній зв’язок можна на спеціальному сайті.

Читайте ще: Не лише через “Дію”. Як подати заяву за програмою єВідновлення

Юлія Ступка / 29.12.2023

поділитись у соцмережах

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Війна, що триває в Україні, суттєво впливає на видобуток корисних копалин та вирощування сільськогосподарських культур. Росія контролює 27% території України і захопила не лише міста, а й ключові підприємства та...

читати історію

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Пусті вікна, крізь які чорніють вигорілі квартири. Обвалені панелі будівель, ніби зруйновані карточні будиночки. Вулиці, які проросли бур’янами. Саме так виглядала Північна Салтівка після першого року російських обстрілів. Цей мікрорайон...

читати історію

Рекомендуємо прочитати

Ціна війни. Чи зможе Україна вижити без вкрадених росією корисних копалин та врожаю

Будинок на Північній Салтівці: як живуть люди в одному з найбільш постраждалих районів Харкова

Перегузні, дельфіни та хохулі: які рідкісні види тварин втратила Україна та як відновити їхню популяцію

Підприємство

Втрачена міць містоутворюючих підприємств: як під час війни склалася доля “Артвайнері”, “Артемсолі” та “Колірмету”

Заклад охорони здоров'я

“Поки шукала доньку Соломію, то декілька разів з нею попрощалася”. Історія Оксани Фоменюк, яка пережила ракетний удар по лікарні “Охматдит”

Заклад охорони здоров'я

Місце, де зцілюватимуть душі. У Львові будують Центр реабілітації для українців, які пережили полон та тортури

Руїни в VR. Як українські компанії передають масштаби руйнувань

Відбудова по-російськи. Що і як відновила окупаційна влада в захоплених Маріуполі, Сєвєродонецьку та Волновасі?